Има случаи на деца с тежко протичащи пневмонии, приети в болница

Специалистите гледат към Китай

По-тежка и дълга грипна вълна вече се надига и тя ще засегне повече хора, отчитат епидемиолози. В месеците до март ще ни мъчи неприятна смесица от грип, респираторни вируси и COVID. Пикът на заболяемостта се чака в края на януари, но вече много детски отделения в страната са пълни, обясниха лекари пред “Труд news”.

Основните грипни щамове, които са доказани у нас в момента, и ще са водещи, са тип А. “A(H3N2) и A(H1N1) протичат по един и същи начин, няма разлика и при лечението им”, обясни пред “Труд news” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите ѝ до месец, когато се очаква и пикът на заболяемостта, вероятно ще бъдат доказани и случаи от тип В. “Вълната ще бъде по-продължителна и по-дълга, защото започна по-рано. Причината за това е, че нямаше грип в предишните две години”, посочи тя.

В последната седмица на декември са регистрирани общо 7501 случая на остри заразни заболявания срещу 7366 случая за предходната седмица, сочи справка в данните на здравното министерство. От тях 4480 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4511 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 120,10 на 10 000 души срещу 120,93 на 10 000 души за предходната седмица. Когато тя стигне 200-250 случая на 10 000 души население, това е прагът на епидемията, обясни пред “Труд news” проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията НРЛ “Грип и ОРЗ” в НЦЗПБ.

По думите ѝ преобладава грипът в момента. “Очаквам вълната да е по-сериозна тази година, много активно се разпространяват вече вирусите. Засегнати са всички възрасти. Имунитетът доста отслабна. Относно съчетанието между грип, COVID и ОРЗ, засега циркулацията на коронавирус у нас е слаба, но във връзка със ситуацията в Китай, не зная дали няма вероятност и при нас да се разпространи. Няма данни за нови варианти, които да се разпространяват от там”, посочи още тя.

Вместо да бързат да пият антибиотиците, хората с температура и кашлица да си останат вкъщи.

Според лекарите в този сезон е нормално всички респираторни вируси да се завъртят. Така че в тези условия можем да срещнем от всичко. Има и грип, има и други респираторни вируси, има и COVID, обясни пред “Труд news” доц. Любомир Киров, председател на сдружението на личните лекари.

В момента боледуват цели семейства, като в детските градини и училищата заболяемостта е тръгнала стремглаво нагоре още преди ваканцията. Д-р Благомир Здравков, директор на УМБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” обясни, че има приети деца с тежко протичащи пневмонии, които са следствие на усложнения от вирусни инфекции. Някои от тези инфекции са от грип, други са от парагрипни или респираторни вируси. “Болницата ни е сравнително пълна, има и тежки случаи, които са препратени при нас”, посочи той.

Семейство показа резултатите от комбинирани им тестове, според които бащата е с COVID, майката е с грип, а детето им и с двете.

И епидемиолозите и медиците препоръчват да не се прибягва до самолечение, когато се появят симптоми като температура, кашлица и болки в тялото, а да отидем на лекар, както и да си направим комбиниран тест за грип и COVID от аптеката.

Грип тип А върлува във Варна

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Грип тип А вече върлува във Варна паралелно с останалите остри респираторни вируси. По данни на РЗИ заболеваемостта в момента е 55 на 10 000 жители - далеч от предепидемичните стойности, но според лични лекари пациентите с грип се увеличават. “Вълната започна малко след средата на декември от детските градини и се прехвърли в училищата. Коледната ваканция даде глътка въздух, но от първите дни на новата година вече има доста болни възрастни”, каза пред “Труд News” д-р Каролина Златева, общопрактикуващ лекар с голяма практика и член на УС на районната колегия на БЛС.

Според нея грипът атакува внезапно с висока температура, болки в очите и мускулите. Заразата се установява чрез комбиниран тест за грип тип А, В и COVID, какъвто се продава в аптеките и правят част от лабораториите. “Случаите на COVID са редки за разлика от грип тип А, а уточняването на диагнозата до 2 дни от първите симптоми е важно, за да се предприеме адекватно лечение”, категорична бе д-р Златева. По думите ѝ болестта е придружена с упорита кашлица. Ако тя не се овладее до седмица, може да доведе до бронхити, особено при децата и да наложи антибиотично лечение.

Топло или студено време

Проф. Нели Корсун припомни, че грипните вируси предпочитат температури малко над нулата.

Специалистите обясняват, че и топлото, и студеното време имат отношение към предаването на вирусите, но въпреки всичко те ще циркулират по това време на годината.

При студено време вирусът издържа по-дълго време във външна среда и по-надалече се заразяват хора - едно е лятото, когато човек кихне, и на половин метър пръските изсъхват почти веднага. Друго е зимата - пръските остават в помещенията и навън по-продължително време, обясни проф. Христова.

А проф. Корсун припомни, че грипните вируси предпочитат температури малко над нулата и това е благоприятната среда за тях. “Когато е много студено, хората се събират в затворени помещения и това допринася на заразяването”, обясни още тя.

Цветелина Георгиева,
ТРУД NEWS, Шумен

Най-вече грип тип А се разпространява в момента и е препълнил детско отделение на МБАЛ Шумен. Има обаче и covid-19, и друг респираторен вирус. Това каза за “Труд news” д-р Елеонора Петрова, педиатър и част от екипа на детско отделение в шуменската болница. По думите ѝ става въпрос за “стандартно протичаща инфекция с висока температура, кашлица, при някои пациенти има повръщане и диария”. Родителите в домашни условия се справят с температурата, но при продължителна кашлица и настъпили дихателни затруднения, се налага прием в болница за лечение, каза д-р Петрова. Затова в момента детско отделение е пълно над лимита си от 30 легла.

Грипът е настъпил по-рано от очакваното. Празниците, струпването в магазини и събиранията в общи помещения на хора за дълго време са способствали за това. Болни са цели семейства, не само деца. Другата причина според д-р Петрова, е неносенето на маски: “Всички ги махнаха, а докато имаше COVID-19 хората се пазеха и затова миналата година нямаше грип, а сега зачестява”. Известно е, че грипът е много заразен и се разпространява по въздушно-капков път.

Вълната е очаквана. Всяка година този вид заболяемост да се повишава. Сега е моментът и той трае януари, февруари и някъде март вече се успокояват нещата. Притеснително би било, ако броят на заболелите е в пъти повече отколкото в предходни години.

Самолечение никой не трябва да прави. Вашият лекар ще ви лекува от грип и ако е прецени, ще ви назначи антибиотик.
Противовирусните препарати, които се дават, са ефективни в началото. Първите два дни трябва да започне лечението, може и по-късно, но най-добър резултат дават, ако се започнат навреме. Има и друг момент - вече всички се научихме да си правим тестове. Има ги в аптеките, не са скъпи, има комбинирани за грип и за COVID. Моят съвет е, още когато се появят първите оплаквания, да се направи тест - това внася яснота, и тогава да си отиде при личния лекар. След това е хубаво да си остане вкъщи пациентът, да си вземе болнични. Пет до седем дни стигат, за да се възстановим от грипа. При някои минава и по-леко и по-бързо. Обикновено при грипа може да има първоначално остро повишаване на температурата, за разлика от COVID. Тя може да спадне след третия ден, след това пак да има повишаване за ден или два, и нещата приключват.

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

Върлуващите в момента вируси са доста упорити и агресивни. Болестта протича по-тежко и по-продължително с кашлица, с отпадналост и мускулни болки, които не са типичните за грип, а свидетелстват за едно общо увредено състояние, което по-бавно отзвучава. Това сподели пред “Труд news” д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар и председател е на Районната колегия на БЛС във Велико Търново.

“Към момента във Великотърновска област няма доказана висока заболеваемост от грип. Макар и от малкото на брой заболели, се прави изводът, че сезонните вирусни инфекции тази година са доста активни. След двете години на COVID пандемията, останалите инфекции компенсират това, че бяхме дълго време в изолация. Прави впечатление, че протичат по-тежко. Повече случаи на заболели има в детските градини и училищата като инфекцията се прехвърля върху родители и близки. За това спомогнаха празниците и събирането на повече хора на едно място”, коментира д-р Димитров.

Той допълва, че за разпространението на вирусите спомагат и климатичните условия през последните дни, които се характеризират с мъгли, влажен въздух, температури около 0 градуса и по-малко слънце.

Медикът препоръчва възрастните хора и пациенти с хронични заболявания да избягват контакт с много хора и да носят маски.

QOSHE - Грипът вилнее до март - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Грипът вилнее до март

6 0 10
06.01.2023

Има случаи на деца с тежко протичащи пневмонии, приети в болница

Специалистите гледат към Китай

По-тежка и дълга грипна вълна вече се надига и тя ще засегне повече хора, отчитат епидемиолози. В месеците до март ще ни мъчи неприятна смесица от грип, респираторни вируси и COVID. Пикът на заболяемостта се чака в края на януари, но вече много детски отделения в страната са пълни, обясниха лекари пред “Труд news”.

Основните грипни щамове, които са доказани у нас в момента, и ще са водещи, са тип А. “A(H3N2) и A(H1N1) протичат по един и същи начин, няма разлика и при лечението им”, обясни пред “Труд news” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите ѝ до месец, когато се очаква и пикът на заболяемостта, вероятно ще бъдат доказани и случаи от тип В. “Вълната ще бъде по-продължителна и по-дълга, защото започна по-рано. Причината за това е, че нямаше грип в предишните две години”, посочи тя.

В последната седмица на декември са регистрирани общо 7501 случая на остри заразни заболявания срещу 7366 случая за предходната седмица, сочи справка в данните на здравното министерство. От тях 4480 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4511 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 120,10 на 10 000 души срещу 120,93 на 10 000 души за предходната седмица. Когато тя стигне 200-250 случая на 10 000 души население, това е прагът на епидемията, обясни пред “Труд news” проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията НРЛ “Грип и ОРЗ” в НЦЗПБ.

По думите ѝ преобладава грипът в момента. “Очаквам вълната да е по-сериозна тази година, много активно се разпространяват вече вирусите. Засегнати са всички възрасти. Имунитетът доста отслабна. Относно съчетанието между грип, COVID и ОРЗ, засега циркулацията на коронавирус у нас е слаба, но във връзка със ситуацията в Китай, не зная дали няма вероятност и при нас да се разпространи. Няма данни за нови варианти, които да се разпространяват от там”, посочи още тя.

Вместо да бързат да пият антибиотиците, хората с температура и кашлица да си останат вкъщи.

Според лекарите в този сезон е нормално всички респираторни вируси да се завъртят. Така че в тези условия можем да срещнем от всичко.........

© Труд


Get it on Google Play