Γεννήθηκε στις 29 Μαϊου 1936 στη Γουριά Μεσολογγίου όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού. Ακολούθως έλαβε το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, ΗΠΑ και έγινε Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος».

Υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περισσότερο από 40 χρόνια σε διάφορες θέσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει ότι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Πανεπιστήμιο «από βοηθός το 1966 συνεχίζοντας ως λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Γλωσσολογίας, ολοκληρώνοντας τη σταδιοδρομία του ως Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, θέση εμβληματική καθώς σε αυτή είχε θητεύσει τελευταίος ο Κώστας Παλαμάς»

Θα ήθελα να σημειώσω ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ανέμενε το θάνατο του Κοντού για να τον τιμήσει .

΄Ηδη προ πολλών ετών στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών προς εκδήλωση τιμής στον Παναγιώτη Κοντό έγινε η παρουσίαση τιμητικού τόμου με τίτλο «ΕΥΕΡΓΕΣΙΗ ΤΟΜΟΣ ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΤΟ». ΄Οπως εξηγεί ο εκ των επιμελητών του τόμου Καθηγητής Ι.Κ. Προμπονάς Ευεργεσίη στον ΄Ομηρο σημαίνει «καλή πράξη » και επομένως εν όψει της προσφοράς του Κοντού είναι σύστοιχος του τιμώμενου. Πρόκειται περί συλλογής μεγάλου αριθμού μελετών, 1011 σελίδων, από πανεπιστημιακούς, επί θεμάτων Γλωσσολογίας, Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και άλλων.

Εκτός της δράσης του στο Πανεπιστήμιο υπήρξε μέλος δεκάδων συλλόγων και επιστημονικών εταιρειών σε ορισμένες από τις οποίες ήταν μέλος ή Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου .

Ειδικώτερα για τον τόπο μας σημασία έχει ότι υπήρξε εμπνευστής, πρωτεργάτης και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.). Η εξαιρετικού ενδιαφέροντος εξαμηνιαία έκδοση της εταιρείας ΤΑ ΑΙΤΩΛΙΚΑ τελούσε υπό τον συντονισμό και την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Κοντού. Κυκλοφόρησαν 36 τεύχη, τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τις 12.000 σελίδες με πλούσιο και πολλές φορές πρωτότυπο υλικό, κυρίως ιστορικής, αρχαιολογικής, λαογραφικής θεματολογίας που αφορά την Αιτωλία, την Ακαρνανία και την Ευρυτανία . Πρόκειται περί εκδοτικού άθλου προσφοράς στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης των τριών περιοχών.

Ακόμη χάρις στη σημαντική θέση που κατείχε στην Αρσάκειο Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία είχε εξασφαλίσει τη δωρεάν παραχώρηση του υπόγειου χώρου της στοάς Αρσάκη για την παρουσίαση βιβλίων Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων. Περίπου 200 βιβλία ποικίλης μορφής έχουν παρουσιασθει στη θαυμάσια αίθουσα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ήταν μόνο η εντελώς δωρεάν παραχώρηση αλλά ανεύρισκε και τα κατάλληλα πρόσωπα για να παρουσιάσουν το κάθε βιβλίο. Ακόμη και να συγκεντρωθεί ακροατήριο.

Το κενό που δημιουργείται από το θάνατο του Κοντού στις παραπάνω, τοπικού ενδιαφέροντος, δραστηριότητές του, δεν βλέπω δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου δυνατότητα να αναπληρωθεί .

Η κοσμοπλημμύρα στην κηδεία του στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ζωγράφου Αττικής, αποτελεί μεταθανάτια αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο .

Τέλος αξίζει να αναφερθώ στην σύζυγό του επίτιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Θεοφανοπούλου - Κοντού, χωρίς τη συμπαράσταση της οποίας θα ήταν δύσκολη η πολυσχεδής δραστηριότητα του τιμώμενου. Απέκτησαν το Γιάννη.

Αιωνία του η μνήμη.

Μιχ. Α. Κοτίνης

QOSHE - Eiς μνήμην Παναγιώτη Κοντού - Μιχάλης Κοτίνης
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Eiς μνήμην Παναγιώτη Κοντού

8 4
09.04.2024

Γεννήθηκε στις 29 Μαϊου 1936 στη Γουριά Μεσολογγίου όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού. Ακολούθως έλαβε το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, ΗΠΑ και έγινε Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος».

Υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περισσότερο από 40 χρόνια σε διάφορες θέσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει ότι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Πανεπιστήμιο «από βοηθός το 1966 συνεχίζοντας ως λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Γλωσσολογίας, ολοκληρώνοντας τη σταδιοδρομία του ως Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, θέση εμβληματική καθώς σε αυτή είχε........

© ΑΙΧΜΗ


Get it on Google Play