We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Гнила ябълка в британската корона

4 0 0
17.10.2019

Майкъл Шийлдс

Напрежението около расисткия футболен скандал не стихва. Колкото повече се нижат часовете след мача България – Англия, толкова повече се увеличават хората, които разбират британското лицемерие. В английската преса се появиха брутални обиди спрямо българите, Фейсбук бе залят с примери за расизъм в уж нетърпящата такива прояви Англия.

Вследствие хулителите на България измислиха нова опорна точка: “Да, и на Острова има расизъм, но държавата не го толерира. А тук властта използва агитките за свои цели”. Опорната точка обаче си има слабост. Факт е, че в България стадионните лумпени са войсково подразделение на партии, но съществува още един до нея – че и “цивилизовани” държави насърчават хулиганството. Пример пак е добрата стара Англия. Днес ще припомним една прочута история, в която не иде реч директно за расизъм, но касае индулгенция за футболно хулиганство. Тя се разигра пред очите на целия свят и показва как политици и държавата Великобритания не само окзават натиск върху съдебната система, но и директно обръщат справедливостта с хастара нагоре.

Правят го фино, тънко, публично, с инструментите на демокрацията, но резултатът е същият, какъвто би довел и груба сила от тоталитарна държава – погазване на справедливостта.

Паралелите с днешни български казуси са очебийни, а поуката за нас, българите , е огромна. Поуката не е, че “и другите бият негрите”, нито пък следва да се оневиняват балканските мафиотски порядки. Поуката е, че България е част от голям свят, в който пари, интереси, лобита и двойни стандарти определят действителността. И няма как нещата у нас да са принципно по-различни, отликата идва единствено от степента. Най-неизтребимото наследство от комунизма е вярата в мнозина българи, че изчезне ли той, ценностите в живота ни ще станат по-добри. От........

© Гласове