We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Роман Полански – В окото на бурята, пак

3 0 0
17.09.2019

Има две причини да се върнем към персоната на известния режисьор Роман Полански. Неговият нов филм – “Офицер и шпионин” ще открие петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Тържествената церемония ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК и ще бъде съпроводена с грандиозно мултимедийно шоу. В края на август, на най-стария кинофестивал в света – този във Венеция, се завъртя поредния скандал около Полански.

Творецът не присъства на собствената си премиера, но на нея отказа да се появи и председателката на официалното жури – режисьорката Лукреция Мартел. Аржентинката, която има две номинации “Златна палма” в Кан, “Златна мечка” от Берлин и още около 70 награди и номинации е в гравитацията на движението #MeToo, което громи всеки мъж с потентност в Холивуд.

Мартел не отрече качествата на филма, но предпочете да го гледа на лаптопа в хотела, а не на тържествената премиера. Основната причина не са някакви скорошни събития, а далечното минало на режисьора, чийто живот е по-силен като история, дори и от собствените му филми.

Актьорите Еманюел Сение, Жан Дюжарден, Луи Гарел и композитора Александър Десплат застанаха пред фотографите и журналистите на червената пътека във Венеция, за да защитят работата на режисьора.

Филмът за един от епохалните истории в миналото на Франция драматургично, но и документално следва обективните факти от скандално известното “Дело Драйфус”. Според критиците “Полански е направил един класически изглеждащ, но модерно звучащ филм, който съчетава историческа драма с трилър с внушителен бюджет”. Предстои да видим в София.

Междувременно това е само поредният удар, който #MeToo и Time’s Up нанасят на Полански, след като........

© Труд