We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Режисьори и актьори в протестите срещу Гешев Адвокати без клиенти, провалили се политици и аутсайдери с амбиции - начело на метежите срещу независимостта на съдебната власт

1 0 0
04.09.2019

Протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор несъмнено преследват нещо много повече от опит за саботаж на законовата процедура, провеждана в условията на пълна прозрачност и при безпрецедентна подкрепа за кандидата от страна не само на колегите му от съдебната власт, но и от органите на МВР, специалните служби и чуждестранните партньори.

Инженерите на напълно нелегитимните откъм цели и средства протестни действия, освен че искат да попречат на работата на държавното обвинение, станало изключително активно в последните години, търсят и политически дивиденти. Заради това и първоначалната реакция срещу номинирането на Гешев дойде от ГМО-партиите, за чийто последовател (макар реално той да е техен лаборант) се обяви основният виновник за криминалния преход у нас – бившият премиер Иван Костов.

Именно с неговата благословия натрупват състоянията си много от клиентите на Специализираната прокуратура от последните години и особено двама от тях – подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев.

И понеже няма как Костов, Прокопиев и Василев лично да застанат начело на протестите, защото дори най-близките им не биха ги последвали, от дълги години такива като тях инвестират в инженеринг на превърнали се в своеобразни професионални протестъри персони. Прави впечатление, че формалните „лидери“ на фалшивите протести от последните 5-6 години, какъвто е и този срещу номинацията на Гешев, имат много идентични профили – в повечето случаи това са предимно адвокати, които нямат достатъчно клиенти или изобщо не упражняват тази професия.

На следващо място са провалили се политици, както и аутсайдери с амбиции и с нереално висока себеоценка, които може да се окажат и с лабилна психика и да бъдат дори опасни. Достатъчно е човек да разгледа част от снимките им, които сами са споделили в интернет, за да придобие представа за какви типажи става въпрос.

Кои всъщност са формалните (част от истинските изброихме в предишния абзац) лидери на протестите срещу независимостта на прокуратурата?
Христо Иванов – когато става министър на правосъдието в служебното правителство на проф. Георги Близнашки през лятото на 2014 г. се оказва, че това е първият му професионален ангажимент извън работата по грантови проекти на неправителствени организации. Оказва се още, че Иванов е с отнети адвокатски права, защото не си е плащал дори........

© Труд