We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Дискретният чар на демокрацията

2 1 0
31.05.2019

Една мисъл не ми дава покой: защо Радан Кънев ще се запише в ЕНП. Да, неговата партия ДСБ членува именно там и така е най-логично, но дали е най-демократично? Често логиката и демокрацията нямат нищо общо или поне това, което наричат „логика“, и другото, дето се очаква да приемаме за демокрация.

Радан стана евродепутат със стотина хиляди гласа, подадени за коалиция от три партии – ДСБ, ДаБГ и Зелените. ДСБ си има ЕНП, ДаБГ си има АЛДЕ (или ПЕС, зависи как се чувстват), а пък Зелените си имат Зелените. Защо Радан Кънев отива именно в групата на ЕНП? Това е малко тъпо за Тафров, който избута много по-сърцата кампания и преди време каза, че в ЕНП няма да ходи поне докато Орбан и Борисов са там. Помните ли? За Зелените да не говорим – те имат враждебно отношение към всичко, що е дясно или иска да мине за такова.

Питам се каква позиция ще заеме депутатът на тази коалиция при даден конкретен казус – хайде за по-лесно да вземем някой познат, по който и Светослав Малинов е заемал позиция: „лифт на Банско“. Как се очаква отделните членове на коалицията да изразят волята на избирателите си?

Десният член на коалицията (ДСБ) би трябвало да каже: „Да има лифт! Защото туризмът е стратегически приоритет на икономиката. Туризмът създава БВП, икономически растеж и работни места, развива регионите“.

Левият член на коалицията (Зелените) би трябвало да рекат: „Да няма лифт! Той унищожава природата, стимулира презастрояването и носи печалби както на богаташите, така и на хитрите банскалии, дето си обърнаха къщите на хотели“.

Либералният член на коалицията (ДаБГ) би следвало да отсече: „Всеки да върши каквото си ще! Свободата над всичко! Гражданите олигарси да пускат лифтове, гражданите Зелени да ги спират и така до края на света! Всеки има право да има права!“.

Да, ама какво да стори горкият Радан, ако трябва да вземе отношение

по въпроса за Банския лифт? Как неговата коалиция да изработи монолитна позиция, без да потъпче собствените си принципи? Ето........

© СЕГА