menu_open
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kıbrıs Rum lideri Beyaz Saray’da: Yeni strateji Türkiye’yi zorluyor

7 8
01.11.2024

Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme, Kıbrıs-ABD ilişkilerinde tarihi bir dönemeç olarak öne çıkıyor. (Foto: X/Christodoulides)

Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme, Kıbrıs-ABD ilişkilerinde tarihi bir dönemeç olarak öne çıkıyor.

Biden yönetiminin Kıbrıs’a stratejik bir ortak olarak yaklaşması ve Kıbrıs Rum Yönetimini NATO-dışı Ana Müttefik (MNNA) statüsüne taşımayı düşünmesi, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki jeopolitik önemini artırarak Türkiye için önemli bir diplomatik sınav anlamına geliyor. Biden ve Christodoulides’in mesajları, Kıbrıs’ın ABD için Doğu Akdeniz’de güvenilir bir üs haline gelmesi yönünde güçlü bir iradeyi ortaya koyuyor.

Bu gelişme, ABD-Kıbrıs ilişkilerinde 1996’dan bu yana bir Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı’nın Beyaz Saray’a ilk resmi ziyareti olması nedeniyle de tarihsel bir önem taşıyor. En son Kıbrıslı Rum lider Glafcos Klerides, Bill Clinton’un başkanlığı döneminde Beyaz Saray’da ağırlanmıştı. Biden’ın, 50 yıl önce Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesinden “üzücü bir gün” ifadesiyle duyduğu rahatsızlığı belirtmesi ve “iki toplumlu, iki kesimli federasyon” çözümüne olan inancını yinelemesi, ABD’nin bu konuda süregelen politikasını vurgularken Kıbrıs Rum Yönetimine desteğin diplomatik çerçevede derinleştirileceği sinyalini veriyor.

Christodoulides’in New York’ta gerçekleştirdiği üçlü 2 1 toplantı, Kıbrıs sorununa çözüm arayışında yeni bir sürecin işareti oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres öncülüğünde şekillenen bu yeni yol haritasında Kıbrıs sorunu üç ana başlıkta ele alınacak: Yönetim, Güvenlik ve Garantiler. Bu çerçevede yönetim başlığı altında iki toplum ve BM’nin katılacağı 2 1 toplantılar, güvenlik başlığında Yunanistan ve Türkiye’nin de katılımıyla 4 1 formatında görüşmeler, garantiler konusunda ise İngiltere, Yunanistan, Türkiye ve BM’nin yer alacağı 5 1 toplantılar düzenlenmesi planlanıyor. Ancak, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bu sürece dair kaygılarını açıkça dile getirmemesi, sürecin başında Türkiye açısından zayıf bir diplomatik pozisyon yaratıyor.

Biden, Güney Kıbrıs’ın ABD açısından güvenilir bir müttefik olduğunu vurgularken, savunma ve güvenlik alanında ortaklıklarını genişletmeye yönelik güçlü........

© yetkinreport.com


Get it on Google Play