KAPTANIN KÖŞESİ/BÖLÜM-31
Değerli Okuyucularım, Sevgili Gençler; Amerika’daki Filo Subay Kursu anılarıma devam ediyorum.
Şimdi kursumuzun ikinci aşaması olan SOS (Squadron Officer School) yani Filo Subay Kursu bölümüne başlayacağız. 23 Ekim 1989 Pazartesi günü başlayan bu kurs Amerikalı subaylar için ilk basamak bir kurstu. Yüzlerce Amerikalı subay, sivil personel dünyanın her yerinden bu kursa katılmak için gelmişlerdi.
Kursun yapısı şu şekildeydi. A dan Z ye kadar Amerikan alfabesinin harflerinden oluşan sınıflar vardı. Her sınıfa filo deniliyordu. Bu filoların her birinde 15-20 arasında Amerikalı personel (subay ve sivil) ve 1 ya da 2 kişi yabancı ülke subayları dağıtılmıştı. Filolarda ben hariç Amerikalı personel olduğu için daha anlaşılabilir bir İngilizce konuşmalarına kavuşmuştum ve bunun için daha mutluydum.
Kabul edersiniz ki IOS te iken değişik ülkelerden gelen subayların bulunduğu bir sınıfta İngilizce öğrenmek yerine anlamak için çalışıyorduk zira herkes kendi aksanları ve kendi kültürlerine göre İngilizce konuşuyordu.
SOS daha çok grup aktivitelerine yönelikti. Dış mekân aktiviteleri, spor müsabakaları, bu aktivitelerde yardımlaşma gibi başarıyı artıran faktörler ön plana çıkarılıyordu. Çok zevkli vakit geçiriyorduk. Dış mekân faaliyetleri olmadığı zamanlarda, seçkin konuşmacılar tarafından çok büyük bir konferans salonunda çeşitli konularda konferanslar veriliyordu. Bu konferanslar ve sınıflarda resmi üniforma giyerdik.
Bir gün bu konferansların birinde 10 dakikalık ara verilmiş ve konferans salonundan çıkmış ve arkadan “Yüzbaşi, Yüzbaşi” diye hitap eden ve arkama döndüğümde Amerikalı bir yüzbaşının bana seslendiğini görmüştüm. Gurbet ellerde hemşerisini görmüş Türk edasıyla çok sevinmiştim. Kısa bir tanışma anından sonra konferansa geri dönmüştük.
Konferans sonu verilen öğlen arasında birlikte üs kafeteryasına gidip yemek yedik. Amerikalı Yüzbaşının adı Gerry Cochran ve Türkiye/Malatya-Erhaç 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığında yani benim görev yaptığım yerde bulunan Amerikan biriminin komutanıymış. Aman Allah’ım bu ne tesadüf. Şaşkınlığım daha da artmış olarak, Türkiye’de aynı üste görevli olan bir Amerikalı ile tanışmaktan çok mutlu olmuştum.
Gerry ile frekanslarımız tutmuştu ve gerek kurs süresince gerekse daha sonra 1996 yılına kadar çok iyi ve seviyeli bir arkadaşlığımız oldu.
Kursun, sonuna yaklaştığımızda Türkiye’ye dönüş için biletlerimi, kursiyerlerin idari işlerinden sorumlu olan ofisten söylediğim tarihte aldırtmıştım.
Ben Türkiye’de iken her yıl yapılan İngilizce Genel Dil Sınavı’na girmek için müracaat etmiştim. İki aşamalı olan bu sınavın ilk aşamasında; 100 soruluk genel teste ve daha sonra da yazılı kompozisyon sınavına tabi tutulurduk. Bu ilk aşama sınavı SOS kursunun resmi olarak bitmesi gereken zamandan daha önce olduğu için Hava Kuvvetleri Kurslar........
© Yeşilgiresun
visit website