Gönüllüler ve Belediyeler
09.11.2024 Cumartesi günü Tele1 televizyonunda Namık Koçak'ın “Forum Hafta Sonu” programında MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan'ı dinledim. Yalnızca dekanı dinlemedim. Yanında dört öğrencisi de vardı. Her biri ayrı ayrı açıklama yaptı.
Konuşmalarından eğitim veren bir kulüplerinin olduğunu, dezavantajlı öğrencilere ve ilk, orta ve lise öğrencilerine birebir ders veren öğreticilerinin olduğunu, gönüllülük esasına dayalı olarak eğitim sistemi kurulduğunu, 2014 yılından bu yana uygulandığını anlattılar. Öğretici adaylarına önce “etkili ders çalıştırma tekniklerine” ilişkin eğitim verilerek işe başlandığını söylediler. Talep eden ailelerin bilgilendirildiğini, öğretici ve öğrencinin ders çalışmasına ilişkin görüntü kaydının alındığını, bu yolla sistemin denetim altına alındığını, öğreticinin üzerinde mentör adı verilen yönlendirici ve deneyimli uzmanların olduğunu, bu kişilerin aile, öğrenci ve öğretici arasında iletişimi, denetimi, eşgüdümü sağladığını da dile getirdiler. Talebe bağlı olarak genellikle matematik, fen, Türkçe, yabancı dil ile sosyal bilgiler eğitimi ile sosyal çalışma ve geliştirme eğitimi verildiğini, bir öğreticinin en az 20 saat ders vermesi gerektiğini de söylediler.
Üniversitenin, sisteme “Dersdem Birebir Ders Çalıştırma Projesi” adını verdiği, mentörlerin üzerinde il liderlerinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Üniversitenin rektörü veya eğitim fakültesinin dekanının bir başka üniversite, valilik, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü ile yazışma yaparak işe koyulduklarını anlıyoruz. Muhatabından olumlu yanıt gelmesiyle birlikte uygulama başlamaktadır.
Sistemin uygulamasını görmemekle birlikte anlatılanlardan bir yönetim hiyerarşisi kurulduğu, hem oto kontrol hem de üst denetim ile birlikte geri bildirimleri içinde barındıran, başarının da ölçülebildiği bir çerçevenin oluşturulduğu ortaya çıkmaktadır. Önemli ölçüde planlama ayağının olduğunu da vurgulamalıyım. Amaçlarının, belirgin olduğu anlaşılmaktadır. Eğitimde eşitliğin sağlanması, destekten mahrum olan öğrencilerin farkı kapatmasına yönelik eğitim verilmesi çabası olarak görülmelidir. Felsefi temeli de........
© Yeşilgiresun
visit website