menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Teşkilât’- Ülkü Ocakları

177 5
22.06.2024

Bursa ilimiz, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş’in katli yüzünden sık anılıyor. O Bursa’da yetişmiş.

Bursa’da yetişen bir isim daha var: M. Metin Kaplan. İkisi herhâlde birbirlerini tanımışlardır. Sinan Ateş, belki de M. Savaş Kaplan’ın rahle-i tedrisinden geçmiştir.

Metin Kaplan, “Teşkilat” kitabının yazarı. Başka kitapları da var. 12 Eylül 1980 Darbesi şahidi ülkücülerden.

Önce hayat hikâyesinden kesitler vereceğiz, sonra “Teşkilat” üzerinde duracağız. Muhtemelen hayat hikâyesi kendi kaleminden. “Kimliğini” öne çıkarıyor ve Ülkücü Hareket bağlantısının altını çiziyor:

Babaannesi Kafkas göçmeni (Çerkes), dedesi Kosova / Piriştina muhaciri (Arnavut); anne­annesi Girit göçmeni, dedesi ise Trabzon Sürmeneli olan M. Metin Kaplan, "Devlet-i Âli Osman" bakiyesi bir Türk olarak, 2.2.1954 tarihinde, Samsun İli, Bafra İlçesi'nin Lengerli Köyü'nde Hüseyin'den oldu, Nevzat'tan doğdu...”

Samsun’a bağlı Bafra’da liseyi bitiriyor. 1973’te Bursa İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’ne giriyor. Böylece Bursa hayatı başlıyor. Bursa Ülkü Ocakları’na İkinci Başkan seçiliyor. Hayat hikâyesinden aktarıyorum:

“Bir iftiraya uğradı; 21.7.1975 tarihinde ‘siyasî-ideolojik sebeple bir kişiyi öldürmek ve bir kişiyi de yaralamak’ iddiasıyla tutuklandı. Muhasebe ve Vergi Uzmanlığı öğrenimini üçüncü sınıfa başlayacak­ken, bırakmak zorunda kaldı. Bursa, İstanbul DGM ve Bursa Mahkemelerinde yargılandı ve toplam 16 yıl 8 ay ağır hapis ve 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı... Bursa, İstanbul-Üsküdar-Paşakapısı, Bursa, Eskişehir, Afyon ve Bartın Hapishanelerinde 10........

© Yeniçağ


Get it on Google Play