menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hurşid Ahmed’in ardından…

58 1
16.04.2025

Pakistanlı tanınmış İslâm iktisatçısı, siyasetçi ve fikir adamı Prof. Dr. Hurşid Ahmed (93), İngiltere’nin Leicester kentinde vefat etti. Bazı eserleri Türkçeye de çevrilen Ahmed’in hayat öyküsü, Hint Alt Kıtası’nın geçtiğimiz yüzyılda geçirdiği önemli dönüşümlerin adeta bir panoraması görünümündeydi:

Hurşid Ahmed, soyu Hz. Ebûbekir’e dayanan bir ailenin oğlu olarak, 1932’de Delhi’de dünyaya geldi. Ticaretle uğraşan babası Nezir Ahmed, aynı zamanda siyaset ve ilimle de iç içeydi: Bir yandan Hindistan Hilâfet Hareketi’nin ve Tüm Hindistan İslâm Birliği’nin (All-India Muslim League) aktif bir üyesi, diğer yandan Hindistan Ulema Heyeti’nin destekçilerindendi. Hurşid Ahmed’in annesi Server Cihan Begüm ise, Osmanlı İmparatorluğu’nun Delhi’deki diplomatik temsilcisi Sâhibzâde Yakub Bey’in torunuydu.

İngilizlerin egemenliğindeki Delhi’de büyümek, Hurşid Ahmed’e çok yönlü bir tahsil imkânı sağladı. Arapça ve Urduca klâsik İslâmî eğitiminin yanında İngilizceyi de mükemmel biçimde öğrendi. 1947’nin yazında İngiltere’nin Hint Alt Kıtası’nda uyguladığı zorba ameliyatla Hindistan ve Pakistan adında iki devlet ortaya çıkınca, Ahmed ailesi 1948’in başında Delhi’den Lahor’a taşındı. O sırada henüz 16 yaşında olan Hurşid Ahmed’in hayatında böylece yepyeni ve sürprizlerle dolu bir dönem başlıyordu.

Lahor’un Ahmed’e........

© Yeni Şafak