“İslam Medeniyeti”nin Ramazan özel sayısı
Kitaplara olan düşkünlüğüm gibi dergilere duyduğum ilgi de bende hayli erken bir yaşta başladı. Kütüphanemdeki dergi sayısı kitap sayısından hiç de aşağı değil. Bu dini, tarihi ve edebi dergilerin bazılarını takım yaparak ve tabii ki sağlam bir şekilde ciltleterek daha yakından koruma altına aldım. Zaten mücelled dergiler, cildli kitaplar gibi güzel bir görünüm arzediyorlar.
Bundan on, on beş yıl önce özene bezene ciltlettiğim dergilerden biri de “İslam Medeniyeti” adını taşıyor. Altı cilt halinde kütüphanemi süsleyen İslam Medeniyeti’nin ilk sayısı “Dini, İlmi, fikri aylık mecmua” adıyla 1967 yılının Ağustos ayında yayın hayatına atıldı. Bu ilk sayısında Muhammed Hamidullah, M. Zekâi Konrapa, Veli Ertan, Nureddin Topçu, Salih Tuğ, Necla Pekolcay, Halide Nusret Zorlutuna, Kaya Bilgegil gibi camiamızın önemli âlimlerinin, şairlerinin ve yazarlarının nesirleri ve şiirleri bulunuyor.
O yıllarda İstanbul’a ilk geldiğimde derginin Cağaloğlu’ndaki idare merkezine gittim ve yetkili şahıslarla görüştüm. Mahmud Özakkaş, İsmail Lütfi Çakan ve Cahit Baltacı beylerle tanıştım. Cahit Baltacı daha sonraki yıllarda hocalığımızı da yaptı. Şimdilerde bir takım hastalıklarla imtihan ediliyor. Rabbim şifasını lütfetsin. Bu isimlerin hepsinden yakınlık gördüm. Bir ara derginin dağıtımında da bulundum. Bayezid Camii’nin baş imamı Hendekli Abdurrahman Gürses Hocanın İslam Medeniyeti’ni cami cemaatine tavsiye ettiğini hatırlıyorum.
İslam Medeniyeti’nin bir özelliği de bazı nüshalarının özel sayı olarak intişar etmesiydi, Kur’an-ı Kerim Özel Sayısı, Fetih Özel Sayısı, Ramazan Özel Sayısı bu güzel özel sayılardandı. Zaten bu mukaddimeyi de Ramazan özel sayısına getirmek için yaptım.
Kasım – Aralık 1968 tarihli bu nüshasında İsmail Lütfi, Ali Ulvi Kurucu, Ali Özek, Tayyar Altıkulaç, Hakkı Şinasi Çoruh, Necla Pekolcay, Dr. Cahit Öney, Halil Can, Bekir Kütükoğlu, Mahir İz, Ömer Kirazoğlu, Yusuf Ziya Kavakçı, Sabri Akdeniz, Kemal Edip Kürkçüoğlu, Hasan Özönder gibi zevatın yazıları ve şiirleri yer alıyor.
Merhume Dr. Necla Pekolcay “İslami Türk Edebiyatında Ramazan İçin Yazılmış Mısralar” başlığını taşıyan yazısıyla bu mübarek ayı edebi açıdan ve şiirin sihirli diliyle süsleyerek anlatıyor. İbnürrahmi Ali Tayyar, “Gufran Dede” diye isimlendirdiği makalesiyle, Ramazan’ın nasıl bir meserret, sevinç ve huzur mevsimi olduğunu eskilerin o güzel üslubuyla dile getiriyor, mesela şöyle diyor: “Camilerin minareleri sanki şehirlerin nur........
© Yeni Şafak
visit website