İsrail'le ilişkiler ve Ortadoğu politikamız
Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde 14.07.2001 tarihli yayımlanan yazısıdır
Türkiye'nin, hariciye politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini dün ifade etmiştik. Bilhassa Kafkaslar ve Ortadoğu'da takip edeceğimiz siyaset gayet hassas dengeler üzerine oturmalı ve iyi hesap edilmelidir.
Uzun süre hakimiyetimiz altında kalmış olan ve millet olarak tarihî ve dinî bağlarımızın bulunduğu Ortadoğu bugün sancılı bir dönem yaşamaktadır.
Arap-İslam alemine tamamen yabancı bir unsur olan İsrail, bölgede lider ülke durumuna gelmeye çalışmakta ve ABD de bu noktada İsrail'e destek vermektedir. Özetle, İsrail'in lider olduğu ve bizim de ülke olarak bu liderin peşine takıldığımız bir Ortadoğu tablosu istenmektedir.
Bu noktada sorulması gereken soru şudur: Acaba böyle bir Ortadoğu politikası millî çıkarlarımıza ne derece uygundur? İsrail'in gölgesi altında takip edeceğimiz siyaset bize ne kazandıracaktır?
Şüphesiz bölgeyle olan tarihî, kültürel, dinî bağları sebebiyle Ortadoğu'da başı çekecek olan ülke ancak Türkiye olabilir.
........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin
Rachel Marsden