menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İslâm Birliği ve Mısır devletinin tesirli gücü

11 1
10.11.2024

Papirüs denilen yapraklar üzerinde bulunan ilk yazının orada olması, tarım ve şehirleşme ile din anlayışının da orada merkezîleşmesi, Mısır’a büyük anlam katmaktadır.

Milâttan sonra Yedinci Yüzyıl’da İslâm dini ile tanışan Mısır, siyasî bir dehâ olan büyük Sahabe-i Kiramdan Amr ibnü’l-As kumandası altındaki İslâm ordusu tarafından fethedildi. Şimdi yirmi milyona yakın nüfusa sahip olan Kahire şehri, 10. Yüzyıl’da Fatımî devletine, 13. Yüzyıl’da da Memlük Sultanlığına başkentlik yapmıştır.

1517 yılında Memlükler ile yaptığı Ridaniye Savaşı’nı kazanan Yavuz Sultan Selim, Mısır’ı Osmanlı topraklarına kattı. Mısır, tam dört yüz yıl boyunca Osmanlı idaresi altında kaldı.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 22 Şubat 1922 tarihinde Mısır bağımsız bir devlet oldu ve Sultan 1. Fuad idareyi ele aldı. Bundan sonra Mısır’da çok olaylar yaşandı. İngilizlerin Mısır üzerinde oynadığı oyunlar ve çok ağır baskılar oldu. Nihayet, 18 Haziran 1953 tarihinde Mısır Cumhuriyeti ilan edildi. Hür Subaylar Hareketinin lideri Cemal AbdünNasır 1952-1970 yılları arasında ülkeyi idare etti. Ondan sonra seçilen Enver Sedat ve onun arkasından otuz sene boyunca Hüsnü Mübarek dönemleri yaşandı.

Şimdi ise, bir yıl gibi kısa dönemli Muhammed Mursî’yi bir darbe ile deviren ve 2014 yılından bu yana ülkeyi yöneten Abdül Fettah Sisi dönemi devam ediyor. Çok çalkantılı yılları geride bırakan Mısır’ın, bundan sonra daha fazla sıkıntılara maruz kalmadan yoluna devam etmesini diliyoruz.........

© Yeni Asya


Get it on Google Play