Açılımda yeni aşama: Bölücü kalkışma
Eray Çelebi yazdı…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla 22 Ekim’de başlayan açılımın ikinci perdesinin en önemli hedefi, İmralı’nın bölücü taleplerini ve masadaki pazarlığı gizlemekti.
Türk kamuoyu; sözde fesih kongresi, PKK’nın silah yakma töreni ve örgütün Türkiye’den militanlarını çektiği açıklaması ile “yerli ve milli devlet aklına” ikna edilmeye çalışıldı.
Atılan karşılıklı adımlar bir takiye tiyatrosundan ibaretti. PKK, mayıs ayında fesih kararı alıyor, ardından ağustos ayında Meclis’te komisyon kuruluyordu. PKK ekim ayında sözde Türkiye’den çekildiğini açıklıyor, Bahçeli bir ay sonra kasım ayında “İmralı sözünün arkasında durmuştur.” diyerek komisyonun Öcalan’la görüşmesine zemin hazırlıyordu. “Kurucu önder” sıfatı kazandırılan Öcalan’ın özerklikten, federasyondan vazgeçtiği iddia ediliyordu.
“T.C. Bize Devlet Kursun” kitabında yer verdiğimiz, PKK’nın sözde silah yaktığı törenle ilgili Öcalan’la 30 Mayıs 2025 tarihinde görüşmelere katılan devlet yetkilisi şöyle diyordu;
“Basın önünde süreci hızlandırmak için yansıtırız. Sonra karartma yaparız ve sessizce süreç yürür.”
İşte açılımın ilk aşamasındaki hedef tam olarak buydu. Süreç, “sessizce” yürütülmeye çalışıldı. Ancak “karartma” hedefi başarıya ulaşamadı. Erdem Atay’la kaleme aldığımız kitaptaki tutanaklar, maskeyi düşürdü. Bölücü talepler, 2009 ile 2015 arasında olduğu gibi 2024 ve 2025 yıllarında da güncelliğini koruyordu.
Öcalan Meclis heyetiyle yaptığı görüşmede dahi bu talepleri masaya koymaktan çekinmedi.
Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e göre Öcalan’ın istekleri şöyleydi;
-Belli bölgelerde etnik ve mezhebi durumun dikkate alınıp ana dilde eğitim yapılmalı, ileri aşamada resmi dil Kürtçe olmalı
-Türkiye’de iki güçlü halk var. Bunlar Türkler ve Kürtlerdir. İki halk adı Anayasa’da yer almalı
-Türk vatandaşlığı tanımının yapıldığı 66. madde değiştirilmeli
– Kürdistan’dan çıkan petrolden elde edilen gelirden bir bölüm buradaki yerel yönetimlere bırakılmalı.
-Elektrik elde edilen Güneydoğu’daki barajlardan elde edilen elektrikten de pay verilmeli
-PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Suriye’deki çatı örgütü SDG’nin silah bırakmamalı, polis gücü olarak faaliyetlerine devam etmeli
– Avrupa Yerel Yönetimler Şartı yerine........© Veryansın TV





















Toi Staff
Sabine Sterk
Gideon Levy
Mark Travers Ph.d
Waka Ikeda
Tarik Cyril Amar
Grant Arthur Gochin