Suomalaisten liikennetottumukset, liikennesarja Osa II
Edellisessä tekstissä kävin läpi autoilun historiaa länsimaissa, nyt olisi aika paneutua siihen ketkä autoilevat suomessa eniten, ja miten ja miksi?
Lähteenä tähän olen käyttänyt Traficomin vuonna 2021 julkaisema tilasto suomalaisten liikkumistottumuksista. Vuoden 2021 kuvailee myös koronapandemian aiheuttamia muutoksia jotka vähenivät matkustusta Suomessa merkittävästi, eikä tuoreiden tietojen mukaan liikenne ole edelleenkään kaikilta osin palannut.
Eli, itse asian pihviin: Suomalaisten matkoista kotimaassa (koko suomi) 61% tehdään henkilöautoilla, 22% jalan, 7% fillarilla ja 6% julkisilla. Työmatkoista 70% tehdään henkilöautolla niin, että kuljettaa itse sitä. Matkustajana istuu vain 3%. Pyörällä taitetaan 11% työmatkoista, julkisilla 7%.
Jos katsoo koko suomea, niin vähiten autoillaan Helsingin seudulla (35% kuljettajana, 11% matkustajana) ja kaikista eniten Länsi-Uudellamaalla (56% kuljettajana, 15% matkustajana). Mikä on yllättävää, kun toisin kuin itä-uusimaa, länsi-uusimaata kuitenkin palvelee juna.
Väestöryhmien liikkumisessa onkin kiinnostava ilmiö: kaikissa ikäluokissa miehet autoilevat enemmän ja kävelevät vähemmän kuin naiset. Ja toinen kiinnostava asia on: heti 18v täytettyä miehet vaihtavat eniten pyöräreissuja ja kävelyreissuja autoiluun. Ja tämä runsas autoilu pysyy vakaana läpi elämän, kun taas naisilla se selvästi vähenee iän........
© Uusi Suomi
visit website