menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trumpilainen grand bargain

12 3
13.09.2024

Trumpin viimeaikainen kompurointi ja Kamala Harrisin nostattama innostus ja voi johtaa hänet voittoon, mutta ei karhua ole vielä kaadettu; siksi tämä kirjoitus.

The Financial Timesin kommentaattori Martin Wolf otsikoi heinäkuun lopussa kolumninsa (vapaasti käännettynä) näin: ”Naiivius Trumpista vaarantaa meidän kaikkien tulevaisuudet”. Siinä hän listaa yllätyksettömästi mutta myös vastaansanomattomasti tärkeimmät Trumpin ja trumpilaisuuden aiheuttamat uhkat ja vaarat, mukaan lukien sen (mistä olen itsekin muistuttanut), että hänen uudelleenvalintansa presidentiksi voi pysyvästi muuttaa Yhdysvaltain suunnan.

Jo ennen kuin luin Wolfin kolumnin, oli mielessäni muhinut myös sellaisia uhkia, joita Wolf ei tässä muodossa maininnut. Ne kiteytyivät seuraavanlaisiksi pohdinnoiksi.

Mikä voisi olla trumpilainen ”grand bargain”, suuren luokan diili, jolla maailmaa asetettaisiin uuteen, Trumpille mieleiseen asentoon? Premissiksi pitäisi asettaa, että Kiina on päävastustaja, jota vastaan on voimat koottava. Kauppasota on yksi, hänen käynnistämänsä ja jo käytössä oleva keino, jota presidentti Bideninkin hallinto on jatkanut. Trump veisi sen vielä kovemmalle tasolle; sellaisia kaavailujahan on julkisuudessa näkynytkin.

Poliittisesti Kiinaa vastaan on koottava tukijoukkoja. Sitä on Yhdysvallat tehnyt jo hyvän aikaa ja sitä on tehnyt nimenomaan Biden hallintoineen. Hän on halunnut koota demokratioiden rintaman epädemokraattisten maiden vastapainoksi, ja niiden joukossahan Kiina on suurin ja vahvin. Rintamasta ei vielä voida oikein puhua, mutta onhan Yhdysvaltain yhteistoiminta Japanin, Intian, Australian, Etelä-Korean ja jopa Vietnamin, entisen vihollisen, kanssa eri muodoissa tiivistymistään tiivistynyt.

Mitä Trump tällaisesta rintamasta ajatelleekaan, hänellä voisi olla myös muuta mielessään – tai tulla mieleen. Venäjä on nyt Kiinan tärkein liittolainen (ei de jure mutta kyllä de facto) ja Pekingistä katsottuna välikappale Eurooppaa ja sitä kautta Yhdysvaltoja........

© Uusi Suomi


Get it on Google Play