menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sıfır noktası ve Tan Sağtürk'ün halayla imtihanı

81 26
13.12.2024

“Tan abi” dedim.

“Baletim diye dolaşıyorsun, ama bak halay çekemedin” dedim.

Epey güldük.

Bunun hikâyesini birazdan anlatacağım.

Suriye’de nihayet güneş doğdu, zor yıllar geride kalsa da esas iş şimdi başlıyor.

“Hani Emevi Camii'nde şükür namazı kılacaktınız?” eleştirileri de MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam'a gitmesi ile son bulmuş oldu. Bu ziyaret çok ama çok önemli...

Biz de hafta sonu, sınırın sıfır noktasında, Şırnak ve Cizre’de idik.

1.Anadolu Opera Festivali kapsamında ilk kez Şırnak’ta düzenlenen Şehr-i Nuh konserini Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’nun davetiyle izledim.

Geçtiğimiz sene, 2023’te; “Devlet Opera ve Balesi olur mu?” başlıklı yazımda şunları söylemiştim:

“BEN SEVMİYORUM DİYE...”

Ben “Bale” isimli etkinliği sevmiyorum. “Çocuklarınızı baleye göndermeyin” diyebilirim, gidilmemesini tavsiye edebilirim. Ama ötesine geçemem; gidenlere “hakaret” edemem, onları “ilkel, çağdışı” diye yaftalayamam! Yalnız ben “Devlet Opera ve Balesi” diye bir şeyin olmasına karşı çıkarım. Bizim kültürümüzde olmayan bir şeyi koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti niye sahipleniyor? Göktürkler’de bale mi vardı? Balçiçek Hatun, Gökçe Kız, Bilge Kağan, Kültigin bale mi yapıyordu?

“KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN CEVAP”

Geçen seneki yazımın arkasındayım. Endişe etmeyin, baleyi tercih etmeye niyetim yok.

Ancak yapılan güzel işleri de görmezden gelemem.

Köşe yazıma ilk yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Bakan Yardımcısı Mumcu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hacı Bey, sanat evrenseldir ve devlet sanatı destekler” diyerek şunları kaydetti:

“SİZİ MİSAFİR EDELİM”

“Türk kültüründe seyirlik oyunlar önemli bir yer tutar. Osmanlı, devlet geleneğinin önemli bir ayağı olan sanatı himaye etme, sanatçıyı koruma ve destekleme konularında hamilik sıfatı ile sanatçılara ve sanat kurumlarına karşı maddi ve manevi olarak büyük bir destek vermiştir. Düşündüğünüzün aksine köklü bir opera ve bale geleneğine de sahibiz. 1800’lü yıllardan itibaren Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri kadim........

© tv100


Get it on Google Play