Hatırı sormayı unutandan Süleyman olmaz
Uzun süredir gündemde tutulan sokak hayvanları konusu can sıkıcı bir hale geldi. Aslında her şey başıboş köpekler söylemi ile başladı. Bu kavramı ortaya atanlar ve yayılmasını sağlayanlar hayati bir meseleye temas ediyoruz algısını başarılı bir şekilde yürüttü ve başıboş köpekler meselesi Türkiye’nin ana gündem maddesi tayin edildi.
Neticede 30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada kabul edilen ve Meclis’ten geçerek yasalaşan 17 maddelik “160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece kanun 2 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girmiş oldu.
Kamuoyunda tepkilere neden olan sokak hayvanları düzenlemesi Meclis’ten geçerek yasalaşsa da kanunların nasıl uygulanacağına yönelik endişeler ortadan kalmış değil. Son bir haftalık süre zarfı içerisinde endişelerin yersiz olmadığını anladık. Niğde, Bartın, Altındağ, Bitlis, Silivri başta olmak üzere ülkenin her köşesinden insafa sığmayacak kötü görüntüler gelmeye başladı ve nasıl köpek avına çıkıldığını gördük.
“Topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak” uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bakıma ihtiyacı olan ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanları, tedavisi tamamlandıktan sonra alındığı sokağa geri bırakılıyordu. Sokaktaki hayvanları tedavi ya da kısırlaştırma amacı olmaksızın toplayıp yerinden etmek kanunen yasaktı. Artık değil.
Meclis'ten geçen yeni yasa, sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmediyor. Yerel yönetimlere bakımevi kurmaları ve mevcut barınak şartlarını iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028'e kadar süre tanıyor. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye başkanlarına 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önü açılıyor.
Hükümet, bir önceki “topla, aşıla, kısırlaştır, yerine bırak” kuralını uygulamayan, uygulanmadığı için yasanın ihtiyacı karşılamadığını, sorunu çözmediğini gerekçe göstererek çıkardığı yeni yasa ile belediyelere söz geçirmeye çalışacak. Oysa “topla, aşıla, kısırlaştır, yerine bırak” kuralı yerel........
© tv100
visit website