menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sabır ve çeşitleri...

41 0
13.08.2026

Din büyüklerimiz buyurdular ki: "Günah işlememek için sabretmek, cehennemde yanmaya sabretmekten daha kolaydır."

Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, Peygamberlerin hasletlerindendir. Sabır, üç kısımdır:

1- İbadetleri yaparken karşılaşılan zorluklara sabretmek.

Yaz aylarında oruç tutmak, kış aylarında abdest ve namaz; sabah namazına uyanmak, uykusunu bölmek nefse zor gelen şeylerdir.

Yaz aylarında yatsıyı beklemek de öyledir. Fakat bu ibadetlerimizi yaparken üşenmemeli ve severek yapmalıyız. Bu ibadetler bize ebedî saadeti kazandıracaktır.

İbadetler, ruhun gıdasıdır. Bedenimizin gıdasını alırken, nasıl çiğnemekten yorulmuyor; mideniz de hazmetmekten bıkmıyor ve bunu yaparken zevk alıyorsak, ibadetlerimizi yaparken daha çok zevk almalıyız.

İbadetlerdeki tat, dünyanın hiçbir zevk ve sefasında yoktur.

2- Günâhlardan sakınmak için sabretmek.

"Günah işlememek için sabretmek, cehennemde yanmaya sabretmekten daha........

© Türkiye