Færder-modellen – en stor suksess
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Barnehagene fikk da tildelt spesialpedagog i den stillingsprosent som vedtak om spesialpedagogisk hjelp inneholdt, og spesialpedagogene som var ansatt i kommunen reiste fra barnehage til barnehage. Spesialpedagogen brukte mye tid på forflytning fra barnehage til barnehage. De hadde mindre sjanse for å bli godt kjent med alle barn og hele personalet i de barnehagene de var i. I tillegg var det vanskelig for de private barnehagene å få tak i spesialpedagoger i små stillinger, samt at denne ordningen gav dårlige rammer for systemarbeid. Spesialpedagogene ønsket egentlig å være i én barnehage.
Kommunen ville bort fra jobbing på «spesialpedagogikk rommet» og en-til-en jobbing. Man ønsket å ha systemarbeidere i egen barnehagen for modellering og kompetanseheving.
Les også
En beskyttelseskultur som har gått fullstendig av skaftet
Høsten 2017 startet ordningen med en spesialpedagog i hver barnehage, både kommunale og private barnehager. Kommunen gikk fra 6,5 årsverk spesialpedagog til 17,75 årsverk!
Bakgrunnen for å innføre spesialpedagoger i alle barnehager var blant annet å få kompetansen nærmere barna, jf. St.meld. 6 «Tett på». En annen årsak var at spesialpedagogene skulle bli bedre kjent med hele barnehagen, barn, foreldre og ansatte, slik at de fikk bedre forutsetninger for å jobbe med barna og veilede personalet.
Les også
Kommunen har ansvar for barnehagetilbudet – for alle!
Spesialpedagogens oppgaver
Spesialpedagogen skal bidra til helhetsforståelse i barnehagen og i det tverrfaglige arbeidet i sektoren, med særlig tett samarbeid med PPT, forebyggende helse og barnevernstjenesten. I Færder kommune er det et mål å sikre at alle barn og unge får de aller beste mulighetene for å nå sine potensial innenfor rammen av fellesskapet. Sammen med hele personalgruppen skal spesialpedagogen gi et tilpasset tilbud til barnehagebarn og deres familier i Færder kommune.
Stillingen utgjør en del av barnehagens ledelse og en del av et større spesialpedagogisk nettverk i kommunen. Styrer og spesialpedagog skal sammen sikre at spesialpedagogen får et handlingsrom til å planlegge, organisere, gjennomføre og evaluere sitt arbeid.
Les også
Pris- og rentesjokk for barnefamiliene – utgiftene har økt med over 177.000 kroner
Rammeverk for suksess
Hele oppvekstsektoren har siden 2012 jobbet med samarbeidsmodellen BTI (Bedre Tverrfaglig Innsats). I tillegg jobbet PPT, skole og barnehage med et endringsprosjekt i 2018–2019 som heter «Inkludering og........
© Tønsbergs Blad
visit website