Madrabaz!
Adamın adı Ahmet Uysal...
Akademik ünvanı “Prof. Dr.”
Çalıştığı kurum, ülkenin en saygın bilim merkezlerinden İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi...
ODTÜ Sosyoloji mezunu...
Kendisini, “Arap dünyasını ve bu bölgenin Türkiye ile ilişkilerini araştıran bir siyaset sosyoloğu” olarak tanımlıyor.
Kocaeli Valiliği’nin ve Müftülüğü’nün, Atatürk için camilerde mevlit okutulması kararını eleştirmiş ve X hesabından bir paylaşım yapmış... Aynen şöyle:
“Atatürk, İslam’ı bu topraklardan söküp atmaya çalışmışken ve bu tip dini merasimlere karşıyken Atatürk için mevlit okutmak kimi memnun etmek için?
- Atatürk’ü sevdirmek için olamaz...
- Atatürkçüler’e yaranmak için olamaz, olmamalı.
- Allah rızası için olamaz.
- Eziklik yüzünden olabilir.
- Başka neden olabilir?”
★★★
Şu kısacık paylaşımın neresini düzelteceğimi şaşırmış durumdayım.
Atatürk, İslam’ı bu topraklardan söküp atmaya hiçbir zaman çalışmadı; bunun aklının ucundan bile geçirmedi. Çünkü o zaman; koyu bir dindar olan kendi annesinden bile vazgeçmesi gerektiğini bilecek kadar zekiydi.
Tam tersine inandığımız dini sadece Arapça bilenlerin değil herkesin anlamasını ve inananların, neye inandıklarını bilmesini sağlamaya çalıştı.
Kuranı Kerim’i Elmalılı Hamdi’ye Türkçeleştirerek, insanların dinlerini anlamasını ve doğru yaşamasını sağladı.
Türkçe ezan uygulaması da bu yüzdendi ve çok doğru bir adımdı. Onun amacı Türkler’i, dinlerini anlamadan, ne dendiğini bilmeden ibadet eden bir “halk” olmaktan kurtarmaktı.
Ama bu; din istismarcılarının işine gelmedi!
Her fırsatta inananları........





















Toi Staff
Penny S. Tee
Sabine Sterk
Gideon Levy
John Nosta
Mark Travers Ph.d
Gilles Touboul
Daniel Orenstein