Çin, neden üç kat fazla maaş veriyor!
Bilgi çağında savaş, ordularla değil fikirlerle kazanılıyor. Peki, bu mücadelede Çin gerçekten Batı’yı geçiyor mu? Hem evet, hem hayır. Batı, hâlâ global ekonominin yüzde 59’unu; Çin (yüzde 18) ve Rusya (yüzde 2) birlikte yüzde 20’sini üretiyor.
Araştırma ve geliştirmeye (AR-GE) Batı, Çin’in 3 misli (1.5 trilyon $) harcıyor. Çin’in en parlak yapay zekâ öğrencilerinin sadece yüzde 34’ü ülkelerinde kalırken yüzde 56’sı Amerika’da iş bulup kaçıyor. Çünkü inovasyon için fikir hürriyeti, demokrasi gerekiyor.
Ama Çin yarışta yenilgiyi kabul edecek gibi de değil. Batı’daki yetenekleri kendi bünyesine çekmeye yönelik stratejiler geliştiriyor. UNESCO’nun verilerine göre, Çin 10 yıl önce 125 bin uluslararası öğrenciyle dünyada en çok uluslararası öğrenciye sahip 10’uncu ülke konumundaydı. Bu rakam 2018’de 492 bine ulaşarak yüzde 10.5’lik bir büyüme gösterdi. Çin, şu anda Batı’dan gelen 30 bin lisansüstü öğrenciyi barındırıyor.
BİLİMSEL MAKALELER
2016 yılında Çin, 426 bin bilimsel çalışma yayınlayarak dünya genelindeki yayınların yüzde 18.6’sını oluşturdu. Aynı dönemde ABD, 409 bin makale yayınladı. 2022 yılında Çin, en etkili uluslararası dergilerde yayımlanan akademik makalelerin üçte birine katkıda bulunarak ilk kez ABD’yi geride bıraktı.
Çin, teknolojide liderlik hedefi doğrultusunda, Batılı mühendisleri ve araştırmacıları yüksek maaş ve cazip çalışma koşullarıyla cezbetmeye çalışıyor. Huawei’nin Almanya’daki ileri........
© Sözcü
visit website