menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çağının şahidi Ömer Öztürkmen

9 12
03.11.2024

Hüseyin Sarıkoç
Gazeteci Yazar Birçok vasfının yanı sıra gazeteci kimliğiyle 1950’lerden itibaren “çağına şahitlik eden” Ömer Öztürkmen, Türk milletinin hâlen yaşamakta olduğu problemlerin temelinde çok ciddi bir zihniyet meselesi bulunduğuna, dünyanın en üstün vasıflı ilim adamlarını ve sanatçılarını yetiştirmeden parlak bir istikbalden söz edemeyeceğimize dikkat çekiyordu. Öztürkmen, Batı'nın “bilimciliğinin” âdeta bir putperestliğe dönüştürülmesine karşı çıkar, metafiziği öteleyen bilim anlayışının sıkıntılarına dikkat çeker. “Geçmişin mirasını reddetmek ‘Cumhuriyetçi aydın’ olmanın bir şartıydı.” Bundan yaklaşık 15 yıl önce aramızdan ayrılan merhum Ömer Öztürkmen ile 1980 öncesi tanışma sayesinde başlayan ve çalışma hayatının gerektirdiği mesai içerisinde aynı odaları paylaşmayla vefatına kadar devam eden 30 yıllık bir müddet geçirdim... Bu safhada yaşananlardan, hatıralardan bahsetmeyeceğim. Bu yazıda Ömer Öztürkmen’in yaşadığı dönemde siyasi ve kültürel olaylara nasıl baktığını, dünyadaki akademik ve teknolojik gelişmeleri ülke gündemine nasıl yansıttığını bir nebze olsun hatırlatacağım. Türk milletinin yaşamakta olduğu problemlerin temelinde çok ciddi bir zihniyet meselesi bulunduğuna, bir zihniyet inkılabı gerçekleştirmeden diğer milletlerle olan mücadelelerde şansımızın olmayacağına, dünyanın en üstün vasıflı ilim adamlarını ve sanatçılarını yetiştirmeden parlak bir istikbalden söz edemeyeceğimize yazılarında, sohbetlerinde ve kitaplarında dikkat çeken şair, gazeteci, yazar, siyaset adamı ve mütefekkir Öztürkmen, 1929 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Kerküklü şair Mehmet Rasih Bey, annesi yine Kerküklü bir şaire olan Şeyh Rıza'nın kızı Rabia Hatun’dur. İlkokulu İstanbul ve Kerkük’te, orta ve yüksek öğrenimini ise İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 1951 yılında “Tanrıdağı” dergisi ile gazetecilik mesleğine adımını atıp çeşitli mecralarda çalıştıktan sonra 1985’ten vefatına kadar Türkiye gazetesinde köşe yazıları yazdı. Öztürkmen, 1 Kasım 2010 günü İstanbul'da vefat etti.

TÜRKİYE ÇATISINDA TOPLANDILAR

Ömer Öztürkmen “Biz, Bâbıâli mensupları, birbirimizle hiç ama hiç geçinemeyiz. Fikrî ayrılıklar anlaşılır, bilinir. Ancak aynı kitleye hitap eden (milliyetçi muhafazakâr) bizle, bir gazete çıkarır; sonra birbirimizle tartışarak, kavgalaşarak onu batırırız. Enver Abi (Ören) bizi bir çatı altına topladı. Bu bile tek başına bir muvaffakiyettir, başarıdır” der. Dolayısıyla Öztürkmen'i anarken o ve diğer sağ kalemlerin bir arada olmalarını sağlayan merhum Enver Ören Ağabeyi de rahmetle anmak gerekiyor.

GAZETECİ ÖZTÜRKMEN

Yazar Gabriel Garcia Marquez, “Gazeteci, yaşadığı çağın şahididir” der. Bu, tam da Ömer Öztürkmen ağabeyi ifade eden bir sözdür. Çünkü 1950’de çok partili hayatla başlayan, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 e-Muhtıra dönemlerini fiilî olarak yaşamış bir gazeteci. 1985 yılında İnsan ve Kâinat dergisini hayata geçirdi ve o yıllarda dünyadaki en son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ülkemizin fikir hayatına tanıttı. Aynı şekilde, 1989 yılında, İhlas Grubu bünyesinde Bilim ve Teknoloji Vakfı’nın kuruluşunu gerçekleştirdi.

YAZAR ÖZTÜRKMEN

Öztürkmen, yazılarında, komünizm, materyalizm vs. gibi “la-dinî” anlayışlardan toplumumuzun çok büyük sıkıntılar çektiğini ifade eder. Ayrıca, Batı'daki bilimsel gelişmenin temelinde Müslüman bilim adamlarının çalışmalarının temel teşkil ettiğine işaret eder. İbn-i Heysem ve İmam-ı Gazali hazretlerinden misaller verir. İslamî manada vahdaniyeti ve vahyi tanımayan Batı bilim anlayışının çarpıklığını, temel yanlışlarını ortaya koyar. Batı'nın akılcılığının ve bilimciliğinin âdeta bir putperestliğe dönüştürülmesine karşı çıkar. Ve günümüzde yaşanan sıkıntıların, buhranların, sadece akla dayanan, maddeci, ruhsuz ve metafiziksiz bilim anlayışından kaynaklandığına dikkat çeker.

SİYASET ADAMI ÖZTÜRKMEN

Öztürkmen, 1965’te Adalet Partisi’nden Bursa Milletvekili seçilmiş, Avrupa'da ülkemizi temsil etmiş ama daha önemlisi siyasetin şekillenmesine, 80 öncesi milliyetçi camianın bir araya gelerek hükûmet kurma çalışmalarına öncülük etmiştir. Ömer Abi 1975’te Ortadoğu gazetesinin Ankara bürosunda Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan'ı ilk defa bir masa etrafında........

© Türkiye


Get it on Google Play