Hititleri Türkiye’ye ‘hediye eden’ eşsiz kadın: Halet Çambel
Bu güzel coğrafyanın geçmişini ve güzelliklerini gerek edebî türlerle, gerek coğrafî gezilerle, gerekse de arkeolojik kazılarla bilim insanımız bizlere aktardı. Bu haftaki yazımızda, hem ülkemizin eşsiz tarihini toprağı kazıyarak bize gösteren hem de sporcu olarak tarihte bir daha asla elinden alınamayacak bir unvan sahibi olan Halet Çambel’i ele alacağız.
Halet Çambel, arkeolog ve eskrimci. Olimpiyat oyunlarında yarışan ilk Türk ve Müslüman kadın sporcu olma ünvanını hep o taşıyacak.
Atatürk’ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey Almanya’da askerî ataşelik yaptığı sırada, onun kızı olarak 1916 yılında Berlin’de doğdu. 8 yaşında Türkiye’ye geldi. Ortaöğrenimini Arnavutköy Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1933-1939 yılları arasında Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde arkeoloji eğitimi aldı.
Ömrünün büyük bir bölümünü Hitit medeniyetinin ve dilinin ortaya çıkartılmasına harcadı. Öyle ki, onun için “Hititleri Türkiye’ye hediye eden kişi” demek çok da abartı sayılmayacak.
Hitit devletinin başkenti Hattuşaş’ta (Boğazköy) daha stajyer öğrenciyken başladığı kazılarını, arada başka yerlerde çalışsa da, uzun ömrü boyunca sürdürdü. Osmaniye Kadirli’deki Karatepe-Arslantaş höyüğünde ilk Hitit açık hava müzesini kurdu. Bu sayede Hitit dilinin de çözülmesine, dilimizce anlaşılmasına öncülük edip, büyük katkı yaptı.
Kadınların toplumda henüz........
© Samimi Haber
visit website