menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ruhun Kokusu

11 0
24.01.2025

Önsöz

Bismillahirrahmanirrahim

Yaratan hiç bilmez olur mu?” (Mülk sûresi, 14) İlâhî beyanına ve “De ki: ‘O çürümüş kemikleri ilk kez kim inşa etmişse O onları diriltecektir. O, bütün yaratma tarzlarını bilir.” (Yâsin Sûresi, 79) Rahmânî ifade ve tefsirine göre, yaratmak ve diriltmek, bilmeye dayanır. Bilen, yapabilir; bilmesinin derecesine göre de yaptıkları mükemmellik arz eder. Bu değişmez kanun, evrendeki her nesne için geçerli olduğu gibi ahret için de geçerlidir.

Evet yapmasını bilmeyen cenneti ve cehennemi de yapamaz, yaratamaz. Bilmek yani Arapçasıyla ilim, her şeyin temeli, özü, varlığının direğidir. Üstad Bediüzzaman ilmin önceliğini İlâhî sıfatlar açısından şöyle ifade eder: “Kudsî yedi sıfattan bir cihette en birincisi olan ilim.” (15. Şua)

İlim öyle bir sır ve ruhtur ki, kendi kendini ispat eder. Hem ilim öyle bir nurdur ki, kişiye her şeyi olduğu gibi gösterir. Hem ilim öyle bir kuvvettir ki, her şeye boyun eğdirir, ona hükmetme imkânı sağlar. Hem ilim öyle kutsal bir ateştir ki, ona tâbi olanın bencilliğini yakar ve onun benliğini yıkar;........

© Risale Haber