Likhetene mellom diktning og filosofi er mange, og særlig viktig er at begge opererer med mulige verdener og får oss til å se menneskelivet og tilværelsen på en ny måte. Muligheter har eksistensiell betydning.

Kierkegaard forsto angsten som «frihetens virkelighet som mulighet for muligheten». Men også uten eksistensiell patos er et liv uten muligheter utenkelig i et velstandssamfunn som er mer frigjort fra livets nødvendigheter enn tidligere. Likevel: Er vi flinke nok til å håndtere mulighetene?

Tankeeksperimenter

Snævarr bruker på sin side ‘tankeeksperimenter’ som filosofisk metode i sin studie av forholdet mellom diktning og filosofi. Han kaller det «Rational Poetic Experimentalism» (RPE) i sitt nye filosofiske verk The Poetic of Reason på over 450 tettskrevne sider.

Noen fortellinger dekker fakta bedre enn andre.

Selv om Snævarr ikke nevner det, kan det å studere overlappingen mellom filosofi og diktning faktisk gjøre oss mer realistiske og motvirke dagens utstrakte blanding av fakta og fiksjon – en postmoderne tendens vi ser overalt, i alt fra virkelighetslitteratur til krigspropaganda. Dette svekker vår realitetsorientering og gjør oss . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

The post Om forholdet mellom diktning og filosofi appeared first on NY TID.

QOSHE - Om forholdet mellom diktning og filosofi - Eivind Tjønneland
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Om forholdet mellom diktning og filosofi

25 0
31.03.2024

Likhetene mellom diktning og filosofi er mange, og særlig viktig er at begge opererer med mulige verdener og får oss til å se menneskelivet og tilværelsen på en ny måte. Muligheter har eksistensiell betydning.

Kierkegaard forsto angsten som «frihetens virkelighet som mulighet for muligheten». Men også uten eksistensiell patos er et liv uten muligheter utenkelig i et velstandssamfunn........

© NY TID


Get it on Google Play