KRIG / Er mennesket grunnleggende voldelig? Historien viser ikke nettopp det. Vi har flere eksempler på at store samfunn i forhistorien viser få spor av krig og autoritært styre.

Må det alltid være krig i verden? Bombene regner over Gaza, den russiske invasjonen tar stadig flere liv i Ukraina, og forholdet mellom USA og Kina er mildt sagt anspent. NATO har i lang tid lyttet til påstanden om at evolusjonen har gitt oss enveisbillett til krig, brutalitet og autoritære styreformer. Etter denne påstanden er alle tanker om fred og forsoning, som NATO-rådgiver Christopher Coker uttrykte det, en drøm som er både naiv og farlig. Lignende tanker støtter opp under imperialisme, militarisering og autoritære krefter i både øst og vest.

Men dette utfordres av nye studier i arkeologi og antropologi.

Evne til samarbeid er og alltid har vært en avgjørende faktor.

Tanken om at mennesket grunnleggende sett er disponert for krig, har dype røtter. På 1600-tallet skreiv filosofen Thomas Hobbes at det naturlige for mennesker er å slåss med hverandre om mat og andre ressurser. Derfor meinte han at verden kom til å kollapse i krig og kaos om ikke autoritære herskere holdt oss i tøylene.

Steinalderen

Noen meiner at steinalderen begynte for rundt 2,5 millioner år sia, da de første primatene begynte å . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

The post Folk har ofte funnet andre løsninger enn vold appeared first on NY TID.

QOSHE - Folk har ofte funnet andre løsninger enn vold - Andreas Ropeid Sæbø
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Folk har ofte funnet andre løsninger enn vold

45 0
31.03.2024
KRIG / Er mennesket grunnleggende voldelig? Historien viser ikke nettopp det. Vi har flere eksempler på at store samfunn i forhistorien viser få spor av krig og autoritært styre.

Må det alltid være krig i verden? Bombene regner over Gaza, den russiske invasjonen tar stadig flere liv i Ukraina, og forholdet mellom USA og Kina er mildt sagt anspent. NATO har i lang tid lyttet til........

© NY TID


Get it on Google Play