Økonomisk fast food
Verdens øyne er rettet mot USA, der Donald Trump nok en gang har blitt president – et urovekkende signal om dagens Amerika. Men det er ikke det første signalet, ei heller det tusende.
Det moderne USA har i flere tiår blitt mindre og mindre stabilt. Tilliten til institusjoner og medmennesker har nådd historiske bunnivåer. Den politiske polariseringen er ekstrem, og trusler om sosial uro er aldri langt fra nyhetsbildet.
Det er ingen tilfeldighet.
Økende ulikhet preger hele den vestlige verden, men det er klart mest påfallende i USA. Der tjente de rikeste 1 prosent hele 21 prosent av landets inntekt i 2020, betydelig høyere enn i Europa, hvor gjennomsnittet er rundt 11 prosent.
«Politikere er mer opptatt av gjenvalg enn forbedring»
Ingen vesteuropeiske land har vært høyere enn 15 prosent siden andre verdenskrig. Når det gjelder økonomisk ulikhet i den vestlige verden, troner USA alene på toppen.
Den ulikheten setter direkte spor i samfunnet. Den svekker demokratiets grunnpilarer, øker politisk polarisering, og undergraver tilliten mellom mennesker. De aller fleste nordmenn deler disse bekymringene, noe nylige NHH-spørreundersøkelser bekrefter.
Rota til det norske samfunnet ligger i å ha forstått dette – vi vet at lav ulikhet rett og slett er effektivt.
Samtidig står USA........
© NRK
visit website