menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Potensialet er stort – sosiale ulikheter i helse kan unngås

39 0
24.05.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nasjonalforeningen for folkehelse har lansert en ny rapport om sosiale ulikheter i helse. Rapporten viser at det finnes et stort potensial for å unngå den tydelige urettferdigheten.

Rapporten viser nemlig at det særlig er en sosial forskjell i dødelighet for sykdommer som vi vet kan forebygges eller behandles. De med lavest inntekt har fem ganger så høy sannsynlighet for å dø for tidlig av sykdommer som kan forebygges eller behandles, sammenlignet med de med høyest inntekt. Dette gjelder for både menn og kvinner. Når det gjelder sykdommer det er vanskelig å gjøre noe med, er forskjellene mellom rike og fattige svært små.

Årsakene til at det er slik er komplekse, og det handler både om materielle og psykososiale forhold, og ulikheter i helseadferd. Derfor er det et stort potensial og et handlingsrom for politikere og helsevesenet for å redusere de samfunnsskapte helseulikhetene. Dette kommer nok en gang tydelig fram i den nye rapporten.

Det er først og fremst forhold ved og i samfunnet som skaper de sosiale helseforskjellene. Det er ressurser og påkjenninger som har betydning for helsa vår som er systematisk skjevfordelt. Ressurser og problemer er fordelt etter et trappetrinnsmønster i hele befolkningen, slik at de gruppene med litt høyere utdanning eller inntekt hele tiden har litt bedre ressurser og litt færre utfordringer. Derfor må tiltak for å jevne ut tilgang til viktige ressurser og begrense helseskadelig eksponering omfatte alle, og settes inn langs hele den sosioøkonomiske fordelingen. Da vil tiltakene nå flest mulig.

Mange opplever utenforskap og redusert livskvalitet på........

© Moss Avis


Get it on Google Play