ÇEDES projesi nedir, ne değildir?
Konu, son günlerde bazı sendikaların gündeminde ve daha da dikkat çekeni “laiklik” üzerinden eylemler yapılıyor.
Konu dediğim ÇEDES… Açılımı şu: “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum”. Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın protokol ile ortak yürüttükleri bir çalışma.
Peki, neler yapılıyor ÇEDES kapsamında?
Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Kaya’ya kulak verelim;
* “Aslında hep böyleydiler. Hoşlarına gitmeyen ne varsa, onu laiklik ve bilimsel eğitim kavramlarını kullanarak şeytanlaştırıyorlar, ötekileştiriyorlar, tahrip ediyorlar; aslında bunu yaparak örseledikleri kavramların da içini boşaltıyorlar.”
* ÇEDES Projesi’nin dayanağı, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ve diğer ilgili kanunlar oluşturulmaktadır.
* ÇEDES Projesi’nin amacı, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda vurgulandığı gibi, öğrencilerimizin milli, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren fertler olmasıdır.
* Ayrıca çağın becerileri ile donanmış ve bu donanımı insanlığın hayrına sarf edecek; bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; milli, ahlaki, insani ve manevi kültürel değerleri kendi yaşantılarında inşa etmiş; aklıselim, kalbi selim ve zevkiselim sahibi; bedensel ve sosyal anlamda gelişmiş bireyler olarak katkı sağlamalarını hedeflemektedir.
1. Projeye katılım zorunluluğu yok, gönüllülük esas.
2. Hedeflenen değerler: mütevazılık, saygı, estetik, adalet, dürüstlük, özgürlük, sorumluluk, temizlik, sağlıklı yaşam, sabır, sevgi, dostluk, vatanseverlik, yardımlaşma, çalışkanlık, mahremiyet… Uzatmak mümkün.
3. Proje kapsamında okullara atanmış derse giren bir tane bile imam ya da müezzin yok. (Girseler ne olur? İmam ve müezzinler devlet memuru değil mi? A.Ö.)
4. Kulüp çalışması esnasında yaşayarak, görerek öğrenme amacıyla veli izni alınarak çevredeki inanç, yaşlı bakım evleri, değer merkezi, cami, türbe, cemevi, anıt gibi yerler ziyaret edilebilir.
5. Okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, dersin öğretmeni tarafından verilmekte, iddia edildiği gibi din görevlileri okullarda derse........
© Milli Gazete
visit website