TÜİK’e göre gelir adaletsizliği azaldı
TÜİK’in açıkladığı Gelir Dağılımı İstatistikleri’ne göre en yüksek gelirli yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay 2024’te yüzde 48’e gerilerken en düşük gelirli yüzde 20’lik grubun payı yüzde 6,4’e yükseldi. Gelir eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı 0,410’a düştü. Yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri yüzde 76,7 artışla 662 bin 414 liraya ulaştı.
TÜİK, 2025 yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri’ni açıkladı ve veriler 2024 yılına ait gelir bilgilerini kapsıyor. En yüksek gelirli yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 48’e gerilerken en düşük gelirli yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,1 puan artarak yüzde 6,4 oldu. Toplumun en yüksek gelir elde eden yüzde 20’sinin elde ettiği payın en düşük gelir elde eden yüzde 20’sinin payına oranı olarak hesaplanan P80/P20 oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan azalarak 7,5’e geriledi.
Gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,003 puan azalarak 0,410 oldu ve katsayı sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitlik artarken bire yaklaştıkça eşitsizlik derinleşiyor.
TÜİK bu yıl ilk kez idari kayıtlardan elde edilen vergi........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin