Sokrates’in at sineği ve Kipling’in kırkayağı
Durmadan düşünerek, soru sorarak ve eleştirerek gerçeği arayan Sokrates Atinalılara, “Ben sizin at sineğinizim, sizi rahatsız ederim belki fakat uyanık kalmanızı sağlarım” demişti..
Tarihsel kökleri ilk defa Antik Yunan’da görülen eleştiri ya da kritik, polisin (şehir devleti) yöneticilerini yer yer rahatsız etmiş hatta sarsmış ancak onların gerçekleri kavrayabilmelerine yardımcı olmuş ve yöneticilere eşsiz bir bakış açısı kazandırmıştı.
Neticede, siyasi tarihçilerin sağlam ve istikrarlı yönetimleri tarif ederlerken sık sık atıf yaptıkları Eski Yunan site devletleri bu sayede gelişebilmişti.
Aslında her birimizin uyanık durumda olmak ve gerçeklerden haberdar olabilmek için bir at sineğine ihtiyacımız var. İnsanların ve toplumların yaşamları hakkında karar verme gücüne sahip yöneticilerinse kendilerine soru sorulmasına ve eleştirilmeye herkesten fazla gereksinimleri vardır.
Ne kadar zeki, karizmatik, seziş gücü yüksek ve yetenekli olurlarsa olsunlar gerçekleri tam olarak algılayabilmeleri için mutlaka eleştirilmeleri gereklidir kanımca. Eleştirilmeyen, çevresindekiler tarafından sürekli onaylanan ve........
© Medya Günlüğü
visit website