menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Fedakârlık Timsali, Gönül Adamı: Prof. Dr. Mustafa Kemal Özsoy Hoca

19 5
13.07.2024

Erzurum’un en soğuk Aralık-Ocak ayları. Eski dilde Zemheri ayı. Yüksek lisans tezimi Şubat dönemine yetiştirmek istiyorum. Gece saat 12:00’lere kadar büromda çalışıyorum. Bir gün Hocama tezimi Şubat dönemine yetiştirmek istediğimi bu nedenle gece geç saatlere kadar çalıştığımı ifade ettim. Hocam “Çok iyi bende gece geç saatlere kadar çalışıyorum. Yorulduğunda veya işin bittiğinde beni bu telefondan ara seni evine bırakayım” diyor. Ben kastımı aşan bir ifade mi söyledim şaşkınlığı içinde idim ki Hocam. “Çekinme işin bittiğinde ara, ben gelir seni evine bırakırım.” İnanılır gibi değil, değil mi! Hoca asistanını arabasıyla gecenin yarısında evine götürüyor! Yeter ki onun çalışma temposu düşmesin konsantrasyonu azalmasın. İşte bu fedakâr Hoca benim rol model Hocam Prof. Dr. Mustafa Kemal Özsoy.

Prof. Dr. Mustafa Kemal ÖZSOY Hoca 1946 Kastamonu Hanönü ilçesi doğumlu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1968 yılında yüksek mühendis olarak mezun oldu. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi Zootekni Anabilim dalında doktorasını tamamladı. 1976 – 1978 yıllarında Minnesota Üniversitesinde doktora sonrası çalışmalarda bulundu. 1979 yılında Atatürk Üniversitesinde Doçent, 1989 yılında ise Profesör kadrosuna atandı.

Atatürk Üniversitesi Zootekni Bölümünde Prof. Dr. Şaban Karataş Hocanın (TRT Genel Müdürü ve Milletvekili) asistanı olarak akademik hayatına başladı. Hayvan ıslahı ve genetiği çalışıyordu.

Öğrenciliğimde Özsoy Hocamdan iki ders almıştım. O zaman Doçent unvanına sahipti. İlk derse asistanı ile gelmişti. Kısa boylu, minyon bir yapısı vardı. Asistanından daha genç görünüyordu. Tüm bildiklerini bizlere aktarmak istercesine bir ders anlatımı vardı. Derse dakikasında girer dakikasında çıkarlardı. Mustafa Kemal Hocamda zamana uyma disiplini ismi ile müsemma (ismi ile özdeş) kemal düzeyde idi. Ayrıca bilimsel metin (makale, tez vd.) yazımında “kalemi kuvvetli” idi. Bilimsel yazımda zorluk çekenlere yardımcı olmak için fedakârca zaman ayırırdı. Her zaman derslerde veya ders dışında şık giyimli idi.

Resmi danışmanım başka bir Hocamdı. Mustafa Hocamla yüksek lisans tezimin son tashihinde çok gece büroda beraber çalıştık. Bilimsel makale yazım tekniğini ondan öğrendim. İlk makalemin baş yazarı idi. İlk bilimsel toplantıma beraber gittik, tebliğ sunduk. Hocanın fedakarlıkları ve üzerimdeki emeği saymakla bitmez.

Çok üretkendi. Şimdi profesör olan bir doktora öğrencisinin ifadesi ile “karınca gibi” durmak bilmeden çalışıyordu. Makale yazıyor, TÜBİTAK’a bilimsel proje hazırlıyor, kitap yazıyor veya tercüme ediyordu. Mesai dışı zamanlarda okul aile birlikleri ve okul idareleri ile irtibat kuruyor, liselerde gençleri başta sigara olmak üzere kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için konferanslar veriyordu. Bazı konferanslara beraber gitmiştik. STK’larda görev alıyordu.

Amerika’da edindiği teorik ıslah bilgilerini, Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama İşletmesindeki koyun ırkları üzerinde........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play