Hoe autoritairen dichter bij Brussel komen
Verbonden aan de in Boedapest gevestigde denktank Political Capital
Het is duidelijk dat de mainstream partijen nog geen wondermiddel hebben gevonden tegen de opkomst van extreme politiek.
Door: Péter Krekó, Richárd Demény en Csaba Molnár
Radicale, extreem-rechtse en anti-establishment partijen hebben dit jaar in grote delen van de EU flink terrein gewonnen. De recente overwinning van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) bij de nationale verkiezingen, de regionale doorbraken van Alternative für Deutschland (AfD) en de sterke opkomst van nationalistische partijen bij de Europese parlementsverkiezingen in juni wijzen allemaal op een toenemend populisme in het hele blok. Deze partijen hebben in veel gevallen het cordon sanitaire doorbroken en geven nu vorm aan het beleid, ondanks het feit dat ze een minderheidspositie innemen in hun respectieve wetgevende machten.
Op Europees niveau behoudt extreem-rechts zijn dominante positie, ondanks al het gepraat over een “golf” van steun voor extreem-rechts en de voorspellingen dat zij het volgende Europees Parlement zullen gaan controleren. Het verschil is nu echter dat het centrum bedreigd wordt door extremistische krachten aan beide uiteinden van het politieke spectrum en onder druk zal komen te staan om met deze groeperingen samen te werken op belangrijke gebieden, zoals het migratiebeleid, en om hun standpunten te steunen om populariteitsverlies te voorkomen.
Aan de rechterkant zijn er nu drie concurrerende machtsblokken - de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), de Patriotten voor Europa en het Europa van Soevereine Naties (ESN) - die samen 25% van de wetgevende macht voor hun rekening nemen. Dit is een stijging ten opzichte van de 17% van vijf jaar geleden. Aan de andere kant hebben........
© Joop
visit website