Waarom de revolutie nastrevenswaardig is, ook als ze nooit zal komen
PvdA-lid
Revolutie. Velen van jullie denken nu vast aan de bestorming van het Capitool, de Franse revolutie, of de begindagen van de Sovjetunie. Beelden van chaos, geweld, maatschappelijke ontwrichting en grote onzekerheid komen naar boven. Maar ik wil het hebben over een ander soort revolutie, één in bredere zin van het woord. Een vreedzame maatschappelijke omwenteling die leidt tot iets beters dan we nu hebben.
Bij revoluties denk ik dan ook niet aan de start van de Sovjetunie, maar aan de val. Ik denk dan aan de Baltische Keten, 2 miljoen mensen die samen een menselijke ketting van 600 km vormden als vreedzame boodschap dat het anders moest. Ik denk aan de Euromaidan-protesten die wel gewelddadig werden, maar dat dit kwam vanuit de zittende macht die niet luisterde naar de stem van het volk. Ik denk zelfs aan de “Vergissing van Troelstra”, een mislukte poging tot revolutie in Nederland zelf, wat alsnog leidde tot belangrijke sociale hervormingen, zoals een ziektewet en een verkorting van de werkweek.
Revoluties hoeven dus niet gewelddadig te zijn om de maatschappij te veranderen. Maar vandaag wil ik niet pleiten voor een revolutie. In deze gepolariseerde tijd vrees ik dat een plotselinge verandering die ik graag voor mij zie voor de maatschappij averechts uit kan pakken. De kans is te........
© Joop
visit website