Türkiye topraklarının en geniş bilgi ağı kimin elinde?
Ülkede yaygın olarak tarımsal kriz yaşanıyor. Ürünler tarladan toplanmadan sürülüyor. Çiftçi alıcı bulamıyor, tüketici fiyatların artışı nedeniyle ürüne rafta erişemiyor. Gelecek yıl tarlalara ne ekilebilecek, daha doğrusu ekim olabilecek mi ondan bile şüphe ediyoruz.
Gıda güvenliği alarm veriyor!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 16 Ekim Dünya Gıda Güvenilirliği Günü’nde küresel temanın “Beklenmeyene hazırlıklı ol” olarak belirlendiğini söylemişti. Türkiye’de durum farklı; 2006’dan beri inşa edilmeye çalışılan tarım politikasının kolonlarının yıkıldığını anlatan bir raporu paylaşacağım.
Sizi bundan 22 yıl öncesine götürmem gerekecek… İşleyeceğimiz konu açısından 2011 yılı itibariyle
AKP hükümetinin tarımsal yol haritasını odağımıza alacağız.
Başlayalım…
Kamuoyunda sonradan “TARBİL” olarak bilinen Kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’nın çalışmaları ile 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yürütülmek üzere planlanan “TARSEY Tarım Sektörü Entegre Bilgi Yönetimleri Sistemi” 2016 yılına kadar sürmüştü.
Sahada 10 bin ziraat, su ürünleri mühendisi ve veteriner köylerdeki gözlem ve uygulamalarıyla projeye destek verdi.
Başta küçük çiftçiler olmak üzere milyonlarca kullanıcıya anında –on time- genel ve ayrıca parsel bazında bilgi ve uyarı iletimi sağlayacak sistemler oluşturmak üzere 100 milyon dolarlık bütçe oluşturulmuştu.
TARBİL Projesi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Kalkınma Bakanlığı, Orman Bakanlıkları ve Devlet Su İşleri İdaresi (DSİ) arasında 28 Ekim 2011 tarihinde imzalanan protokol ile başladı.
Bu süreçte Tarım Bakanlığı nezdinde, Tarımsal Reformlar Genel Müdürlüğünün öncülüğü ve koordinasyonunda yürütülen proje; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve 2013 yılında yapılan bir protokolle TÜİK gibi ilgili kamu kurumlarının Vodafone, Türkcell ve Huawei gibi teknoloji ve GSM şirketlerinin de aşamalı olarak katılımıyla genişleyerek sürdü.
Sonuçta tasarlanan toplam 1200 istasyon kurulumunun 400 yer istasyonu tamamlandı. Tarım ürünleri için gerekli veri tabanının oluşturulup rekolte tahmini ve planlamasının en doğru şekilde yapılması için “Zirai Meteorolojik Gözlem İstasyonları” kullanıldı. Böylelikle dünyada ilk kez çift yönlü veri transferi gerçekleştirilmesi sağlandı.
Uydu teknolojileri de kullanılarak istasyonlardan alınan veriler (görüntü, sıcaklık, nem, ışık vs.) İTÜ’de
bulunan merkezinde toplandı, analiz edildi, kullanılacak hale getirildi.
TARBİL- Türkcell ilişkisinin ip uçlarına, Türkcell 2015 yılı faaliyet raporunun 32 Sayfasında şu cümlelerle yer veriliyor: “Zirai meteorolojik gözlem istasyonlarının kurulumunu gerçekleştirdik. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen tarımda verimliliğin artırılmasını ve çiftçinin kazancını desteklenmesini hedefleyen, TARBİL projesini İTÜ ile birlikte yürütüyoruz. Proje kapsamında tarım alanlarına Zirai Meteorolojik Gözlem İstasyonlarının kurulumu ve bakımını, iştirakimiz olan Global Tower yapıyor.”
29 Ocak 2015 günü TÜYAP Avrasya Tarım Fuarında TARBİL projesi kapsamında Huawei’den satın alınan 15 bin tablet törenle TARGEL (tarımsal yayını geliştirme projesi) personeline ve yurdun dört bir yanında çiftçilere dağıtıldı.
Tüm veriler, aynı anda Tarım ve Çevre bakanlıkları, TÜİK ve Tarım Kredi Kooperatifleri ve tarım sigorta şirketi TARSİM ile sahada çalışan tarım personelinin tabletlerine, bilgisayarlarına gönderildi.
Proje ilk olarak Kasım 2013’de İTÜ Tarım ve Çevre Bilişim Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç.Dr. Berk Üstündağ tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Bundan bir ay sonra da (25 Şubat) dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun sunumuyla “Tarım Sektörü Entegre........
© HalkTV
visit website