Melik’in rüyası ve hz. Yûsuf'un ekonomik kriz yönetim önerileri
Bu yazı, Yûsuf suresi 47-49. ayetlerine odaklanmaktadır. Kur'an yorum tarihimiz ışığında amaçlanan şey, Hz. Yûsuf'un Melikin rüyasından hareketle yaptığı yorumlardan günümüzde de geçerliliğini koruyan mesajları ortaya çıkarmaktır. Söylem analizi1 ve “Kur'an’ın Kur'an ile tefsiri”2 yöntemine başvurulan bu yazının araştırma soruları şunlardır: Hz. Yûsuf, bolluk döneminde hangi ekonomik tedbirleri almıştır? Hz. Yûsuf'un kıtlık döneminde önerdiği kriz yönetimi stratejileri nelerdir? Yûsuf suresi'nin söz konusu ayetlerinden günümüz ekonomik politikaları için hangi dersler çıkarılabilir?” Elde edilen bulgulara göre Hz. Yûsuf’un melikin rüyasına yorumu, iktisadi yönetim konusunda güncel mesajlar içermektedir.
Bolluk Döneminde Kaynak Yönetimi
Buğdayları başaklarından ayırmaksızın muhafaza etmek, onları depolamanın yollarından birisidir: “Yûsuf şöyle dedi: Siz, âdetiniz olduğu üzere yedi yıl ekin ekersiniz. Yiyeceğiniz az bir miktar hariç, diğerlerini başağında bırakın.” (Yûsuf 12/47). Hz. Yûsuf’un “ekersiniz” ifadesi, “Ekin!” anlamında emirdir. Sonraki “bırakın” emri de bu anlamı desteklemektedir. Kur'an’da haber verip emri kastetmeye ilişkin benzer bir kullanım şöyledir: “Allah'a ve resulüne iman edersiniz.” (es-Saff 61/11). Emirin haber şeklinde olanı “daha kuvvetli emir” kabul edilir. Dolayısıyla o, kıtlıktan daha az zarar görülmesi için sıkı tedbirler alınmasını, dolayısıyla israftan kaçınmayı öğütlemiştir. Yine Hz. Yûsuf’un “Yiyeceğiniz az bir miktar hariç” demesi de Mısırlıları kıtlık döneminde az yemeye teşvik ettiğini gösterir. Bu tedbir, onları yiyecek bulamamak gibi daha büyük bir felaketten korumuştur. Ayrıca onun dünyevi anlamda gayrimüslimlere yol göstermesi, tebliği alanını ve toplum içindeki etki gücünü artırmıştır.
Risk Yönetimi ve Kriz Planlaması
Melikin rüyası, Mısırlıları zorlu yılların beklediği dolayısıyla risk yönetiminin önemli olduğu anlamına gelmektedir:........
© Haksöz
visit website