menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ulusal hükümet ile dijital hükümetin bilek güreşi...

29 0
01.09.2024

ONUN için “hükümet benzeri güce dönüştüğü” tespitinde bulunan sayısı son dönemde oldukça fazla.

Bunu kanıtlayan onlarca gelişme var.

Örneğin ABD’ye giden liderlerin ağırlıklı bölümü programlarında Beyaz Saray’ın yanına Elon Musk ile görüşmeyi de ekliyor.

New York Times’ın eski teknoloji yazarı Noam Cohen, Know-It-Alls: The Rise of Silicon Valley as a Political Powerhouse and Social Wrecking Ball (Her Şeyi Bilenler: Silikon Vadisi'nin Siyasi Bir Güç Merkezi ve Sosyal Yıkım Topu Olarak Yükselişi) kitabında da buna değiniyor ve Musk için önemli bir tespitte bulunuyor...

Öncelikli bir siyasi güç merkezi olduğunu kayda geçirmekle birlikte, daha önce adı Twitter olan sosyal medya platformunu alıp X’e dönüştürdükten sonra "sosyal yıkım topu haline geldiğine" vurgu yapıyor.

ZUKKERBERG VE BEZOS NEDEN MUSK OLAMADI?

Bu noktaya Musk gelirken, ondan daha önce yola çıkmış olan Mark Zuckerberg veya Jeff Bezos ve benzeri teknoloji devleri neden aynını yapamadı?

Cohen’in bu soruya önemli bir yanıtı var:

“Musk büyük fabrikalar, on binlerce çalışan ve değerli ürünlerden oluşan ‘fiziksel’ gücüyle, bilginin yayılmasını denetleyen ‘dijital’ gücü birleştirdi…”

Burada bırakmıyor şu soruyu da yöneltiyor:

“Eğer Twitter’ı satın almasaydı bugün Musk’ı konuşur olur muyduk?”

Devamını da getiriyor; çok uluslu bir şirket olsaydı, bugün Çin’de yatırım görüşmesi yapmasının bu denli çok konuşulmayacağını belirtiyor.

Dikkat çektiği nokta da bu duruma gelmenin, Musk üzerinde yarattığı etki…

“HIRS İLE ZEKANIN BASİT KAFA YAPISI”

Silikon vadisindeki diğer yatırımcıların düştüğü tuzağa Musk'ın da kendini kaptırdığı görüşünde ısrarlı...

Neden bu noktaya geldiklerine ilişkin yaklaşımı da ilginç:

“Bu, hırs ile zekânın en önemli şey olduğu ve dünyayı en zeki insanların yönetmesi gerektiğini düşünen basit bir kafa yapısının birleşimi. Dünyayı böyle görüyorlar…”

Cohen, sandık yerine, sermaye ile gelen bu "yeni hükümet modelinin başındakilerin jeopolitik kararlar alma sevdalarının, servetin tekelleşmesi ve zayıflayan demokrasi konusunda tehlike oluşturduklarına da vurgu yapıyor.

Haksız değil, anımsanırsa Rusların Kırım’a girişleri sırasında Space X uydusunun veri aktarımını kapatarak işgalin kolayca gerçekleşmesine aracı olduğu iddiası gündeme gelmişti.

Daha sonra Space X uydularının Kırım üzerinde sinyallerinin bulunmadığı ileri sürülse de iddia yapışıp kalmıştı.

Elon Musk’ın Rusya lideri Putin ile de görüştüğü Ukrayna ile ilgili kırmızı çizgilerini anlattığı iddiası da gündemde epey süre yer bulmuştu.

TAYVAN YÖNETİMİNİ KIZDIRDI

Musk, bununla da kalmadı, uzun yıllardır Çin’den ayrı bir yönetim yapısına sahip olduğunu her aşamada kayda geçiren Tayvan yönetimini de şu sözleriyle........

© Habertürk


Get it on Google Play