menu_open
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Osmangazi Köprüsü'nden daha fazla araç geçebilir!

18 0
16.04.2024

Altyapı projelerinin bayramda faydasını gördük. Körfezi hızlı geçmek, otoyollarda keyifli sürüşler, Avrasya Tüneli sayesinde iki kıta arasında rahat ulaşım alternatifi, İstanbul’dan İzmir’e kısa sürede ve rahat ulaşmak elbette hoş. Ancak bu projelerin hizmete girmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen ticaret erbabının tabiriyle çoğu gelen gelirle kendisini döndüremediği için halkın cebinden 3 ayda bir milyarlar buralara akıyor. Köprüyü, otoyolu, tüneli kullananlar bedelinin bir kısmını peşin ödüyor, kalanını ise devletimiz daha sonra onların namına hazineden hallediyor!

Bu ay 2024’ün ilk 3 aylık dilimi için verilen garanti sebebiyle müteahhitlere ödemeler yapılacak. Takriben 20-22 milyar TL arasında bir bedel söz konusu olacak. Ancak resmi olarak bir yerden bu rakamları teyit etmek, öğrenmek mümkün değil. Bu yıl için bütçeye bu amaçla 74 milyar TL konduğunu biliyoruz, fakat günümüz şartlarında 85 milyar TL olması gerektiğine işaret ediliyor. Hangi proje için ne kadar ödendiği ise kamuoyuna açıklanmıyor. İlgili bakanların asıl bu rakamları açıklaması gerekir. Böylece hangi projede durumun ne olduğunu öğrenebiliriz.

Daha önce müteahhitlere garanti edilen döviz bazlı geçiş ücretleri için kur hesaplamaları yılda bir defa yapılıp, ödemeler gerçekleşirdi. Yabancı para birimlerinin (USD, Euro) TL karşısında sürekli değer kazanması veya bizim paranın sürekli erimesi nedeniyle bu duruma müteahhitler itiraz ettiler. Devletimiz de onları haklı buldu ve 6 ayda bir mahsuplaşma dönemi başladı. Bir daha itiraz ettiler. Süre 3 aya çekildi. Yani bu noktada ihale kriteri değişmiş oldu. Bu mevzuları konuştuğum önemli bir isim, ödemelerin 3 aylık dilimlerde düzenli olarak yapıldığını, sorun yaşamadıklarını, tekrar yıllık mahsuplaşmaya dönülmesinin kendilerini sıkıntıya sokacağını söyledi.

Devlet-müteahhit mahsuplaşması nasıl oluyor? Mesela farz edelim ki Osmangazi Köprüsü’nden devletimiz indirimli geçiş tarifesi uygulamasıyla tek yön için 550 TL tahsil ediliyor. Hâlbuki müteahhide garanti edilen ücret, araç başına yaklaşık 55 dolar seviyelerinde Türk Lirası olması gerekiyor. Dolar olarak bu rakam da her yıl yukarı doğru gidiyor. Buna göre vatandaşın köprüden geçerken ödemesi gereken rakamın günümüzde yaklaşık olarak 1.750 TL olması icap........

© Habertürk


Get it on Google Play