Ne kadar aluminyum o kadar gelişmişlik!
Yaşadığımız çağda malzeme bilimi ön plana çıkıyor. Bir cep telefonunda artık 60’a yakın ayrı element bulunuyor. Halbuki 30 yıl öncesinde 10 civarındaydı. Hatta daha önceki telefonlarda daha azdı. Dolayısıyla bu dönemde neyi, nasıl işlediğinize ve ne kadar değer kattığınıza göre gelişmişliğinizi ortaya çıkıyor. Alüminyum da bu çağın en fazla işlem gören ve kullanım alanı geniş olan malzemelerinden biri. Neredeyse yer almadığı alan yok gibi. Uzaya gönderilen araçlarda, uçaklarda, otomotivde, inşaat sektöründe, ilaç sanayinde, gıdada, evimizdeki her şeyde alüminyum var. Evet, konumuz küresel ölçekte her yıl yüzde 3-4 oranında büyüyen alüminyum…
Geçen hafta dünya alüminyum sektörü temsilcilerinin 2 yılda bir buluşturan Almanya’daki ‘Aluminium Dusseldorf Fuarı’ndaydım. Çok ilginç bilgilere vakıf olduğumu söyleyebilirim. Üstelik bu fuara Türkiye’den katılım da çok yüksekti. Hatta salonun üçte birinin Türk şirketleri tarafından doldurulduğunu ve en büyük standın ise Kibar Holding şirketlerinden Assan Alüminyum’a ait oluğunu belirteyim. Zaten fuara girişten itibaren bu durum kendini hissettiriyordu. Giriş kartların askısından, kullanılan çantalara kadar her şeyde Assan logosu vardı.
Fuar vesilesiyle Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, CEO Haluk Kayabaşı ve Assan Alüminyum Genel Müdür Göksal Güngör ile biraya gelip sohbet ettik. Alüminyum kullanımının gelişmişlik göstergesi olduğunun altını çizerek söze başlayan Ali Kibar, Türkiye’de yassı alüminyum sektöründe en büyük üretici olduklarını, bu fuarda da sürdürülebilirliğe yön veren ürün ve teknolojilerini dünya sahnesine çıkardıklarına dikkat çekti.
Yaşadığımız çağa uygun olarak gelecek dönemde yeni yatırımlarla etki alanını genişletmek ve üretimde dijitalleşmeyi artırma gibi bir hedefleri olduğunu belirten Ali Kibar, holdinglerinin amiral gemisi konumunda olan Assan Alüminyum’un global yassı alüminyum sektörünün öncü üreticilerinden birisi olduğunu söyledi. Açıkçası bu konumda olduklarını bilmiyordum. Hem sektörün hem de gurubun lider şirketi Assan Panel’i gelecek yıl halka arz planları da var. Ali Kibar’ın değerlendirmeleri şöyle:
Yüzde 100 geri dönüşümlü bir ürün
Alüminyum, hayatımızın her yerinde karşılaştığımız yaygın bir ürün. Defalarca ve yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor. Sürdürülebilirlik amaçları için çok uygun. Otomotiv, uçak, beyaz eşya, gıda, ambalaj, inşaat gibi önemli sektörlerde kullanılıyor. Özellikle teknolojik açıdan, teknik bakımdan gelişmiş ülkelerde kullanım oranı yüksek. Ülkelere göre kişi başı yıllık kullanım oranlar yaklaşık olarak Almanya'da 46 kg, İngiltere'de 44 kg. Fransa'da 40 kg ve Türkiye’de ise 16 kg.
Avrupa’nın en büyüklerindeniz
Türkiye'nin toplam alüminyum işleme kapasitesi 1,8 milyon ton. Assan Alüminyum’un yassı üründe 360 bin ton, folyoda 130 bin ton üretim kapasitesi var. Ciromuz ise 1,3-1,5 milyar dolar arasında. Türkiye’deki yassı ürünlerin toplam yüzde 55’ini tek başımıza üretiyoruz. Folyoda Avrupa'da en büyük iki üreticiden biriyiz. Satışlarımızın yüzde 75’ini 70’ten fazla ülkeye........
© Habertürk
visit website