menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kore usulü 'dating' desteği evlendirir mi

14 0
28.12.2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçenlerde evliliklerin azalmasından yakındı; “Yardımcı olmak istiyoruz, ‘aracı olalım’ diyoruz ama maalesef kızlara erkek, erkeklere kız beğendiremiyoruz. Bu işi çok uzatmayalım. Bakıyoruz 30, 35, 40 alıp başını gidiyor. Bir an önce evliliği yapmak lazım” dedi.

Evliliklerin azalması global trend; Türkiye ve Yunanistan’dan İran’a, Güney Kore’den Çin ve Japonya’ya, Avrupa’nın tamamından Amerika ve Avustralya’ya, bütün kıtalarda evlilikler geriliyor. Afrika hariç. Küresel araştırmalarda görülüyor, coğrafyasına göre nüanslar olmakla birlikte Milenyum ve Z Kuşağı’nda genel olarak evliliği öteleme eğilimi yükseliyor. Hem anne ve babalarının gerisinde kalan ekonomik koşullar nedeniyle, hem ev geçindirip çocuk yapmak yerine kariyeri tercih ettikleri için, bir ölçüde de evlilik kurumuna köhnemiş gelenek gözüyle baktıkları için. Artan boşanmaların kötü örnek olması da etken ama ömür boyu bekar yaşamak istemediklerini de söylüyorlar.

Evliliklerdeki azalmanın doğal sonucu doğurganlık oranları düşüyor, nüfusun yenilenmesi için gereken ortalama çocuk sayısı 2.1. Türkiye’de 1.9’a kadar indi, 204 ülke arasında 116’ncı sıradayız. En şiddetli alarm zillerinin çaldığı ülke Güney Kore; evlilikler dibe vurdu, doğurganlık oranı 0.9. Son sırada 0.8’le Hong Kong var. Güney Kore gibi ülkelerde nüfus geriliyor ama doğumlardaki bölgesel farklılıklar nedeniyle BM tahminlerine göre, bugün 8.2 milyar olan dünya nüfusu 2080’de 10.3 milyara ulaşacak, sonra 10.2 milyara gerileyecek ve on yıl önce tahmin edilen nüfustan 700 milyon kişi eksik olacak.

DÜNYA NÜFUSUNU AFRİKA AYAKTA TUTUYOR

Bölgesel farklılıklar derken, dünya nüfusunu Afrika ve kısmen bazı Asya ülkeleri ayakta tutuyor; Nijer’in doğurganlık oranı 6.6. Ardından 6.0 ile Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali geliyor. Düşük gelir grubundaki Sahra Altı ülkelerin sağlık hizmetleriyle yaşam standartlarındaki gelişme ölüm oranlarının düşmesini sağladığı için nüfus artışları hızlanıyor. Buna karşın gelişmiş ülkelerde doğurganlık düşerken nüfuslar hızla yaşlanıyor; “demografik kış” menziline giriliyor. Türkiye de yaşlanıyor; ortanca yaş 34’e dayanmış durumda ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10.2’ye çıkarak ilk kez çift haneyi gördü. BM tahminlerine göre 2070 yılında dünyada 65 yaş ve üstü nüfus ilk kez 18 yaş altı nüfusu geçecek.

Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre 2100 yılına gelindiğinde ülke ve bölgelerin yüzde 97’si nüfusun yenilenmesi için gereken doğurganlık oranının gerisinde kalacak ve........

© Habertürk


Get it on Google Play