menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İhanet, Baskı ve Kaos: Suriye’nin Çöküşe Giden Yolu

9 0
10.12.2024

İhanet, Baskı ve Kaos: Suriye’nin Çöküşe Giden Yolu

Suriye’nin bugünkü kaotik yapısını anlamak için tarihin derinliklerine bakmak gerekir. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması, Suriye’nin kaderini kökten değiştirdi. Osmanlı idaresinde dört yüzyıl boyunca huzur içinde yaşayan bu topraklar, emperyalist güçlerin müdahalesiyle bir karmaşanın içine sürüklendi.

1916 yılında Mekke Emiri Şerif Hüseyin, İngilizlerin vaatlerine kanarak Osmanlı’ya isyan etti. Kendisine büyük bir Arap Krallığı sözü verilmişti; Irak, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye’nin iç kesimlerini kapsayan geniş bir coğrafyada hüküm süreceğini düşündü. Fakat 1918’de Halep’in İngiliz kontrolüne geçmesiyle Osmanlı’nın Suriye’deki varlığı sona erdi ve bu hayaller suya düştü. İngilizler, verdikleri sözleri tutmayarak bölgeyi Fransızlara devretmeye çalıştı.

Bu ihanetin ardından Mart 1920’de Suriye Arap Krallığı kuruldu ve Şerif Hüseyin’in oğlu Faysal kral ilan edildi. Ancak bu yeni krallık sadece dört ay yaşayabildi. Fransızlar, kısa sürede bu yapıyı ortadan kaldırarak manda yönetimini başlattı. Suriye, bir kez daha dış güçlerin çıkar hesaplarının kurbanı oldu.

Fransızlar, Suriye’yi bir bütün olarak yönetmek yerine parçalama yolunu seçti. Şam, Halep,........

© Habererk


Get it on Google Play