“Clean Break” ve Ortadoğu’da Siyaset Mühendisliği Projesi
“Clean Break” ve Ortadoğu’da Siyaset Mühendisliği Projesi
Ortadoğu’da yaşanan siyasi depremler, savaşlar ve iç karışıklıklar, çoğu zaman tesadüfi gelişmeler olarak algılansa da, bu olayların arkasında derin stratejik planlar ve uzun vadeli politikalar yatıyor.
Bu planlardan biri de 1996 yılında hazırlanan ve İsrail’in güvenliği adına bölgeyi yeniden şekillendirmeyi amaçlayan “Clean Break” raporuydu.
Bu strateji raporu, dönemin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu için Richard Perle, Douglas Feith ve David Wurmser gibi ABD’li Neocon isimler tarafından kaleme alınmıştı. Rapor, İsrail’in güvenliğini sağlamak adına Suriye’nin istikrarsızlaştırılmasını, Irak’ın parçalanmasını ve Filistin meselesinin çözüm sürecinin durdurulmasını öngörüyordu. Bu plan, yalnızca İsrail’in çıkarlarına hizmet etmekle kalmadı, bölgeyi kaosa sürükleyen bir yıkım zincirini de başlattı.
ABD’nin Irak’ı işgali, bu planın ilk adımlarından biriydi. Irak’ta yaşanan mezhepsel çatışmalar, işgalin getirdiği yıkım ve devlet otoritesinin çökmesi, bu stratejinin doğrudan bir sonucuydu. Dünyaca ünlü Prof. Jeffrey Sachs’ın belirttiği gibi:
“ABD, Irak’ta batağa saplandı ve bu yüzden bir sonraki savaş olan Suriye’ye ilerleyemedi. Aslında Suriye’deki müdahale 20 yıl önce planlanmıştı, ancak 2011’de gerçekleşti. Esad’ı devirmeye yönelik süreç, Obama döneminde başladı. CIA, 2011’de Esad’ı devirmek için emir aldı. Peki neden Obama böyle bir şey yaptı? Çünkü son 30 yıldır Amerikan dış politikasını İsrail yönetti.”
İsrail lobisinin etkisiyle şekillenen bu politika, Ortadoğu’yu parçalara ayırmayı, İsrail’e tehdit olarak görülen rejimleri devirmeyi hedefliyordu. “Clean Break” raporunda öngörülen yedi savaşın altısı adım........
© Habererk
visit website