Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu ile sağlık teknolojisi ve millî sağlık hamlesi üzerine
Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu genç ve başarılı bir Dekan. Erciyes Üniversite Tıp Fakültesi’nde, bölgenin sağlık hizmetlerini geliştirme hedefiyle önemli çalışmalar yürütüyor. Kanser ameliyatlarında kullanılan ve Türkiye’de 6 büyükşehirden sonra hayırseverlerin desteği ile artık Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde de hizmet verecek olan da Vinci Robotik Cerrahi sistemlerinin kurulumu, dijital sağlık hizmetleri ve sağlık turizmi alanında yürüttüğü çalışmalar bunlardan yalnızca bir kaçı. Kendisiyle sağlık teknolojisi ve millî sağlık hamlesi üzerine aşağıda özetlemeye çalıştığım verimli bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu vesileyle ülkemizi sağlık alanında bir dünya markası haline getirmeye dönük, ekonomik getirisiyle de ülke insanına ve ekonomisine büyük katkı yapacak tüm girişimler için öncülük edenlere teşekkür ediyorum.
Sağlık teknolojisi denilince ne anlamalıyız?
“Sağlık teknolojisi, hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisinde hekime yardım eden yazılım, yöntem ve cihazlardır. Diğer bir deyişle sağlık teknolojisi, bilimin, sağlığa uygulanmasıdır. Sağlık teknolojisi denilince akla ilk gelenler gelişmiş tıbbi cihazlar, biyoteknolojiler ve bilişim teknolojisidir. Bunlardan en öne çıkanlar ise doku mühendisliği, genetik mühendislik, kök hücre mühendisliği, yapay zekâ ve robotik teknolojilerdir. Hekimler bundan 100 sene önce sadece fizik muayene ile teşhise ulaşmaya çalışır ve çoğu kez tedavide çaresiz kalırlardı. Bugün sağlık teknolojisi sayesinde zor hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde başarılı tıbbi uygulamalar gerçekleştirebiliyoruz.”
Sağlık teknolojisinin önemi nedir?
“İnsanlar her zaman uzun ve kaliteli bir yaşam beklentisi içinde olmuştur. Mitoloji ya da eski yazıtlar bunun örnekleriyle doludur. 19. yy.’da ortalama yaşam süresi 31 idi. Bu rakam 20. yy.’da 48’e yükseldi. İçinde bulunduğumuz 21. yy.’da ise bu rakam 74’dür. Bu tedrici artış insanların sağlıklı yaşamayı öğrenmesinden değil, sağlık teknolojisinin gelişmesinden kaynaklanmıştır. Eskisine göre daha kirli bir çevrede, daha az doğal gıdalarla besleniyoruz ama buna karşılık ortalama yaşam süremiz son 200 yılda iki katı arttı. Bu demek oluyor ki sağlık teknolojileri, bize rağmen, kaliteli ve uzun yaşamamıza yardım ediyor.”
Sağlık teknolojisi ve ekonomi arasındaki ilişki nedir?
“Tüm dünyada ve Türkiye’de sağlık harcamaları artıyor. Dünya çapında sağlığa ödenen para 10 trilyon doları geçti. Türkiye’de ise 2023 yılındaki sağlık harcamaları........
© Haber7
visit website