menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Siyasal tutumun duygusal boyutu

13 1
16.11.2024

Siyasal kültürü değiştirmek ve geliştirmek için siyasal tutum değişikliği hedeflenmektedir. Bu nedenle siyasal tutumu mercek altına aldım.

Siyasal tutumun bilişsel, duygusal ve yargısal (davranışsal) olmak üzere üç bileşeni vardır. Bu üç boyut birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz; birbirleriyle ilişkilidir ve etkileşim halindedir; aynı zamanda birbirleriyle tutarlık gösterirler.

Bir önceki yazıda siyasal tutumun bileşenlerinden bilişsel boyutu anlatmıştım. Bu yazıda da siyasal tutumun duygusal boyutuna dair önemli hususları gözden geçireceğim.

TUTUM NESNESİ

İnsanlar, kendileri için psikolojik olarak mevcut olan her şeye, örneğin eşyalara, olaylara, fikirlere, ideolojilere, kurumlara ve dinlere ilişkin tutum geliştirebilirler.

Hakkında tutum sahibi olunan şey ‘tutum nesnesi’ olarak adlandırılır.

Birey çevresinde çok sayıda bulunan tutum nesneleri içinden kendisi için psikolojik olarak önem taşıyanlara ilişkin tutum geliştirir; yani birey onu psikolojik bir anlam ifade ettiği için tutum nesnesi haline getirir.

Kısacası bir nesneye ya da duruma ilişkin bir tutumdan söz edebilmemiz için bu nesneye ilişkin bilgi, düşünce ve inançlara olumlu veya olumsuz duyguların eşlik etmesi gerekir.
Demokratik kültürde siyasal tutum nesneleri, parti, lideri, yönetici kadro, logo, program, düşünceler gibi öğeler olabilir.

Bu nedenle kişinin sayılamayacak kadar tutum sahibi olması muhtemeldir. Tutumların sayısı çok olabilir fakat sınırsız değildir.

SİYASAL TUTUMUN DUYGYSAL BOYUTU

Tutumun en önemli özelliklerinden biri duygusal boyutu olmasıdır. Dünyanın kaç yaşında olduğuna dair bilgi sahibi olunabilir ya da olunmaz; fakat olumlu ya da olumsuz duygu beslenmez. Oysa doğanın korunmasına karşı olumlu duygu beslenebilir.

Bir nesneye ilişkin bilgi, düşünce ve inançlara olumlu ya da olumsuz duyguların eşlik etmesi önemlidir. Bilgi ile tutum arasındaki fark tutumda duygu boyutunun olmasıdır.
Örneğin; dünyanın çevresinin yaklaşık kırk bin kilometre olduğu bir gerçektir ve siz bu gerçeğe inanabilirsiniz. Ancak dünyanın çevresinin yaklaşık kırk bin kilometre oluşunu iyi veya kötü olarak değerlendirebilirsiniz. Bu gerçek sizi sevindirmez veya üzmez. Kısaca sizde duygusal bir etki yapmaz.

Buna karşın, tutuğunuz futbol takımının iyi bir takım olduğu yolunda bir inancınız vardır. Ancak buradaki inancınıza........

© Haber7


Get it on Google Play