Sezai Kaarakoç’un Kapitalizm Eleştirisi
Batı dünyasında feodalizmin çöküşünden sonra egemen olan ekonomik sistem kapitalizmdir. Anamalcılık, Sermayecilik, Serbest Piyasa Ekonomisi, Serbest Girişim Ekonomisi adlarıyla da anılır. Liberal sistem, serbest ticaret, karma ekonomi deyimleri de kapitalizmi belirtir.
Kapitalist ekonominin temel özelliği üretim araçlarının büyük çoğunluğunun özel ellerde bulunması ve üretimle gelir bölüşümüne önemli ölçüde piyasaların işleyişinin yön vermesidir.
Müslüman aydınlar, özellikle üç asırdır kapitalizmi eleştirmektedir. Osmanlı ile Avrupa devletleri arasındaki savaşlar, İslam kapitalizm savaşları olarak okunabilir. Önce İngiltere, sonra da Amerika kapitalist sömürünün bayraktarlığı yapmıştır.
11 Eylül 2001’den itibaren özü Anti Müslimizm olan Bush Doktriniyle kapitalizm küreselleşme / dünya sultası evresine girmiştir. Günümüzde küresel kapitalizm, İslam topraklarındaki Batı işgalleri, kargaşa, göç, işsizlik, yoksulluk, terör gibi olgularla yüzünü göstermektedir.
Nice zamandır kapitalizmin ne olduğunu anlatan kısa ama özlü bir yazı kaleme almak istiyordum. Bu yazıda Sezai Karakoç’un kapitalizm eleştirisini özetlemek istiyorum.
Kapitalizmin temelini maddecilik oluşturur. Bireye tanıdığı sınırsız özgürlük ve kabul ettiği "bırakınız yapsınlar"........
© Haber7
visit website