En büyük muallim!
Kuşkusuz, beşerî planda en büyük muallimler Peygamberlerdir. Alimlerimiz “veresetül enbiya”lardır. Her musibet de bir ibret dersidir aslında.
Fert planında baktığınızda en büyük muallim Dede ve Nine’dir. Ve tabi Anne ve Baba.
“İnsan” aile içinde insan olur. Din, dil, tarih, gelecek tasavvuru ve geleneği bu mekteb’de öğrenir. Kişilik sahibi, Şahsiyet sahibi olur. Ferdiyet olarak bir Kimlik kazanır.
Ama artık DEDE ve NİNE, torunları ile aynı evde oturmuyor. Zaten Gelin Kaynana kavgası olan bir evde kavgalı tarafların tümü ve DEDE ile NİNE her hâlükârda azaptadır. Azap ise Gazabı çağırır. Aile aslında anne, baba, çocuklar, dede, nine, dayı, amca, hala, teyze, kuzenler diye uzar gider. İnsan bu akrabalık ilişkileri içinde kimlik, kişilik, şahsiyet, bir yön ve istikamet kazanır. Eğer bu yapı bozuksa, oradan sağlıklı bir toplum damıtamazsınız.
Çocuklarımız dillerini kaybediyorlar, dilinizi kaybetmişseniz, neyi nasıl anlayacak, nasıl anlatacaksınız. Kavramlar ve kurumlarınızı bilmiyorsanız, işiniz zor. Dil bizde sadece ağzımızdaki “tat alan bir organ” değil, aynı zamanda “Kalp” anlamına da gelir. Aynı zamanda “Lisan” demektir.
Dede ve Nine’ye artık toplum “İşi bitmiş, yük biri”, “Geriatrik hasta” olarak bakıyor. Bakın ana okulunda ana, huzur evinde huzur yok. “Üf” bile dememeleri gereken anne-babalarını Huzur evine kapatanlar, o kreş büyütmesi çocuklar tarafından Huzur evlerine kapatılacaklar. Büyüklerin Anne babalarına yaptıkları çocukları kendilerine yapacak. Bir evde yeni doğan bir bebeğin sesi, bir ihtiyarın öksürük sesleri aynı zamanda duyulmuyorsa, o evde eksik olan bir şey vardır. Yaşlılar torunları ile gençleşecek, gençler yaşlıların tecrübelerinden yararlanacaklar.
Bakın tek başına ekonomik destek, teşviklerle sorunun çözümü mümkün değil. G. Kore’de 100 milyarlarca dolar evlilik ve çocuk teşviği uygulanmış, sonuç fiyasko. Zaten söylüyorum bu sağlık, bu gıda, bu kozmetik, bu hayat tarzı ile bu çevre politikaları ile sağlıklı bir nesil mümkün değil. Kısırlık patlamış durumda. Bu kadın ve erkeklerin arka ceplerinde cep telefonları, polislerin kalbi, belinde telsizler, saatlerce ekran başına oturanlar, 5G, RF etkisi ile, Stres sonucu sadece Kanser, Alzheimer, Kalp hastalıkları değil, sakat doğumlar da patlayacak.
Her şeyden önce ailenin dini ve ahlaki açıdan tahkim edilmesi gerekir. “Dini nikah” kıyarak dini gerekler yerine getirilmiş olmaz. “Allah’ın emri, peygamberin kavli” ile nikahları kıyılan gençlerin pek çoğu ne Allah’ın emrini ne de peygamberin kavlini biliyorlar. Gusül abdesti almayı bile bilmiyorlar. Bilse ne yazar, oje, ruj, makyaj, birçoğu abdeste mâni şeyler. Fuhuş, alkol, uyuşturucu, kumar zaten vergisini veriyorsanız serbest. Sentetik uyuşturucular artık her yerde var, Baliciler, Tinerciler, her yerden bir şey buluyorlar. Bu uyuşturucu kullanıcıları da yakalanıp hapse atılıyor. Hapisten çıkınca da bunlar ne evlenebilir ne bir yerde iş bulabilirler. Sonuçta kriminal tipler olarak mafyaya tetikçilik, kurye, torbacılık yapacaklar. Aslında 150 kullanıcı........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin
Rachel Marsden