menu_open
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Fırsat yakalanmalı

6 0
08.09.2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları beklenildiği gibi gerek Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde, gerekse de Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni ve önemli bir fırsat ortaya çıkardı. Bu yaklaşım “geleneksel” sorunlara “geleneksel” ve “başarısızlığı denenmiş” yöntemlerle değil, küçükten büyüğe paketlerle gelişmeler kaydederek, güven artırarak, ileride anakronik unsurların da ele alınmasına müsait ortam yaratmayı amaçlamaktadır.

Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in görüşmeleriyle ilgili olarak hem kendilerinin açıklamaları hem de basına yansıyan “yetkililerin” değerlendirmeleri iki ülke arasında zorlu sorunların varlığını teyit etmekle birlikte bu konuların daha ileriye ötelenmesi, ilerleme olabilecek alanlarda adımlar atmak için gerekli “siyasi iradenin” Egenin her iki yakasında da mevcut olduğunu vurguluyor.

“Olumlu gündem” onaylandı

Gerek Avrupa Birliği’nde, özelde ise Yunanistan’da Türkiye ile “olumlu gündem” gerekliliği 6 Şubat depremi sonrasında, özellikle Mayıs seçimleri ardından Türkiye’de teyit edilen siyasi yapı, mülteci krizine karşı ortak hareket etme gerekliliği gibi çeşitli faktörlerle gelişen bir durum. Özelde Yunanistan bu konjonktürde işbirliği yapabildiği, çok ciddi olmayan konularda da olsa insanların hayatlarına dokunan adımların Türkiye ile birlikte atılmasını kendi çıkarına görüyor, ve bu çıkarın Kıbrıs sorunu etrafında sonuç vermeyecek bir şov için heba etmeye niyetli görünmüyor. Son dönemde Yunanistan ile Kıbrıs Rum Nikos Hristodulides yönetimi arasındaki genişlemekte olan fay hattının nedeni de bu.

İki liderin verdikleri bilgiye göre Türkiye ile Yunanistan arasındaki “olumlu gündem” ve onun yol haritası onaylandı. Trafiği kafanızda canlandırın bir: Eylüldeki dışişleri bakanları toplantısı ardından New York’da liderler zirvesi toplandı. Ekim ayında Dışişleri Bakanlıkları müsteşar-bakan yardımcısı düzeyinde güven artırıcı önlemler masası kuruluyor. 7 Aralık’ta Erdoğan ile Mitçotakis bu kez Selanik’te Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin toplantısında bir araya geliyorlar. Bu sergilenen hız değil, iki ülkedeki örneğine az görülecek siyasi iradedir.

Kıbrıs’ta durum

Bütün bunlar olurken doğal olarak “iki devletli çözüm müzakeresi olmayacaksa müzakerelere oturmayız” ön şartı devam ediyor görünse de gelen bilgiler Birleşmiş Milletler........

© Gazete Durum


Get it on Google Play