menu_open
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Birleşik Krallık’ta yeni dönem

7 2
03.11.2024

Kraliçe Elizabeth'in ölümü ve Kral III. Charles olarak Prens Charles'ın tahtına geçmesiyle, Birleşik Krallık'ta yeni bir dönem başladı. Üç gün içinde yeni bir başbakan ve yeni bir hükümdar, herhalde eşi görülmemiş tarihi bir değişim seviyesidir. Böyle bir değişikliğe uyumun çok zor olacağı gibi bir beklenti olabilir. Ancak İngiltere, tarihi boyunca o kadar çok zor zamanlar geçirmiştir ki eminim Birleşik Krallık halkı böyle bir değişimi, deyimde dendiği gibi, dünya ulusları arasında tereyağından kıl çeker gibi kolayca ve sakinlik içerisinde yapabilecek en önde gelen halktır.

II. Elizabeth'in ölümü, İngiltere’nin Cumhuriyetçi azınlığı da dahil olmak üzere İngiliz nüfusunun çoğu üzerinde çok çeşitli sebeplerle derin bir etkiye sahip olacak bir gelişmedir. Kaçınılmaz olarak ülkede kraliyetin devam edip etmeyeceği, hele de Kraliçe’nin yerine 74 yaşında ve çoğu Birleşik Krallık vatandaşı tarafından pek de sevilmeyen Prens Charles’ın Kral III. Charles olarak geçmesi tartışmaları başlayacaktır.

İngiltere’de önde gelen monarşistler, eskiden beri “meşruti monarşinin” demokrasilerde gerekli olduğu global deneyimlerle de ispatlanan “tarafsız ve saygın devlet başkanı” ihtiyacını karşılayarak, “istikrar için vazgeçilemez” olduğunu savunmaktadırlar. İngiltere özelinde, yetmiş yıllık uzun hükümdarlık dönemi boyunca ve hatta son günlerinde bile Kraliçe II. Elizabeth, “etkin, saygın ve tarafsız” bir devlet başkanı olduğunu, görevlerini titizlikle ve adanmışlıkla yaptığını sergilemiştir.

ELIZABETH HEP KRALİÇE

Hani Fikret Kızılok’un o çok sevimli “Süleyman hep Başbakan, hep Başbakan Süleyman” parçasındaki gibi, bugünün İngiltere halkının çok büyük çoğunluğu için başbakanlar, hükümetler geldi gitti ama II. Elizabeth’ten başka devlet başkanı olmadı ülkelerinde.

Gerçekten de 1952'de tahta çıktığından beri, kişisel veya politik açıdan nadiren yanlış bir adım attı. Ölümünün Britanya Adaları'ndaki insanların çoğunluğu üzerindeki etkisinin, gelecek için üzüntü ve endişenin bir kombinasyonu olmasının bir nedeni budur.

Aynı şekilde, monarşiye adanmış çok küçük........

© Gazete Durum


Get it on Google Play